Letošnje leto do umetnikov vseh vrst ni (bilo) prijazno, a Rok Ferengja kljub temu ostaja veder. »Sem večni optimist. Vsak ima svojo pot, včasih je malo trnova, vendar se moramo iz tega kaj naučiti. Tudi če je vse drugače in doživiš kaj, kar te potre, moraš najti tanek snop svetlobe, ki je na koncu poti, in biti pozitiven,« na glas razmišlja priljubljeni pevec, medtem ko se ozre skozi veliko okno najljubše sobe v svojem domu, od koder pogled sega čez čarobne dolenjske hribe in doline. 

Če bi svoje občutke med nastopanjem na odru opisali z vremenom, bi rekli, da …

Vsa mogoča vremenska stanja bi bila. (smeh) Od prijetno toplega sončnega zahoda – romantika pa vse do tornada – evforija. Ko si na odru in imaš pred seboj čudovito občinstvo, ko začnemo skupaj dihati isti zrak, ko nas občutki popeljejo nekam višje, ko je vse skupaj energijska bomba, veš, da je to tisto najbolj pravo. 

Imam 14-letno najstnico in sina, ki bo februarja dopolnil deset let. Menim, da je najpomembneje otrokom pustiti, da so, kar so. 

Vaš najljubši letni čas?

Vsak letni čas ima svoj čar. Pomlad je lepa, narava se prebuja, mi pa tudi. Poletje – vročina, morje, sonce, čoln. Jeseni gre narava počivat, z njo se umirimo tudi mi. Zima pa, ko bi vsaj bila tista s snegom, kot v mojem otroštvu. 

Imate šoloobvezna otroka. Kaj je najpomembnejše, kar jima lahko kot starš podate, da jima bo v življenju lažje?

Verjetno bi se večina staršev strinjala, da je to cela znanost. (smeh) Imam 14-letno najstnico in sina, ki bo februarja dopolnil deset let. Menim, da je najpomembneje otrokom pustiti, da so, kar so. Naj pogumno premagujejo ovire, naj bodo iskreni do sebe, naj se spoštujejo in cenijo, prav tako druge. Naj ne nasedajo ljubosumju in naj predvsem živijo svoje sanje. 


Ste bili spomladi, ko so se učenci šolali na daljavo, eden tistih očetov, ki je aktivno sodeloval pri učenju?

(smeh) Imam živce, da se usedem in preštudiram snov, a moja druga polovica je veliko bolje usposobljena za takšna opravila. Z mano bi verjetno predolgo trajalo. Sva se pa z ženo šalila, da imava nove poklice – ona vlogo učiteljice, jaz pa hišnika. Vse, česar prej nisem imel časa postoriti po hiši, je zdaj odkljukano. (smeh)

Katera je bila prva večja stvar, ki ste si jo kupili s svojim honorarjem?

Zelo pomembno se mi je zdelo, da si sam kupim mikrofon, zato sem šel likat nogavice. Bil sem ves opečen, da sem dosegel normo. Nikakor nisem bil tako dober kot gospe okrog mene, ki so imele že leta prakse. Nauk tega je, da lahko cilj dosežeš, če ga imaš in če se le dovolj potrudiš. 

Na Madagaskarju imate hotel. Kaj tako posebnega je tam?

To je Afrika, tam je vse drugače. Všeč mi je, da nam Evropejcem vedno rečejo »mura, mura«, kar pomeni počasi, počasi. Ne razumejo, zakaj nenehno hitimo in norimo. Obenem imajo dobro razvito makroekonomijo, nekaj naredijo, to preprodajo, zamenjajo, da zaslužijo za hrano. Pomagajo si, se družijo, vsi držijo skupaj, družina jim je sveta, pravzaprav najpomembnejša. Tudi narava je čudovita. Vsak bi si moral iti pogledat to državo, da vidi tako njen blišč kot (za nas) bedo. 


Kdaj je glasba za vas čarovnija …

Že od majhnega mi je všeč stara glasba. Obožujem zvok pravih inštrumentov, njihove nianse barv. Nekako se me bolj dotaknejo, mi sežejo v srce. Dostikrat razmišljam, kako so nekoč v živo snemali novo pesem ali album, ko še ni bilo računalnika, in so naredili po petdeset ali sto posnetkov in na koncu izbrali na primer drugega.

Kakšen nasvet bi dali sami sebi pri 20 letih?

Prav si se odločil in samo »gas naprej« … Vse bi ostalo nespremenjeno, razen malo več pameti in manj naivnosti bi si želel.

Najlepši spomin, ki ga nosite v srcu …

Ni večjega veselja in radosti, kot je rojstvo otroka. Teh občutkov in sreče se ne da opisati z besedami. Jaz sem ju imel prvi v rokah, ker je imela moja draga pri obeh carski rez. Takrat sem potočil tudi solze sreče. 

Zadnja stvar, ki jo naredite pred spanjem …

Včasih prižgem televizor, pet minut ga gledam, potem pa televizijski zaslon gleda mene. (smeh)

Dober dan je, ko … 

Se zbudiš srečen in z ljubljeno osebo in veš, da je vse super. Spiješ kavo in delovna akcija se lahko začne.