V grški mitologiji je bila meta sprva nimfa in Plutonova ljubica. Ko je njegova žena Persefona odkrila skrivno razmerje, je tekmico v jezi začarala v nizko rastlino, ki se jo da poteptati. Pluton začaranosti ni mogel razveljaviti, zato je meto obdaril s sladkim vonjem in zdravilnimi lastnostmi. Tako pravi izročilo, a to zadnje vseeno drži.
Proti bolečinam in napenjanju
Poprova meta se namreč lahko pohvali s pestrim spektrom zdravilnega delovanja. Pripravki iz te rastline lajšajo želodčne težave, blaži napenjanje in občutek polnosti v želodcu ter spodbujajo tek. Meta tudi preprečuje razrast nekaterih vrst bakterij, deluje pa na živčne končiče in tako učinkovito blaži bolečine. Eterično olje poprove mete (mentol) koristi pri prehladu. Hladilno-grelni učinek mentola je odličen za zunanjo uporabo pri bolečih mišicah, sklepih ali zobobolu. Prav tako je dobro sredstvo za zdravljenje in lajšanje glavobola, migrene, mrzlice in težav s kožo.
Ohladite se od znotraj navzven
Če je vašo notranjost treba ohladiti, posezite torej po meti. Nič čudnega, da je to eno najbolj priljubljenih poletnih zelišč, meta namreč učinkovito preganja vročino, tudi če jo za okus dodamo samo v kozarec navadne vode. Hladilni učinek mete s pridom izkoriščajo tudi v kozmetični industriji, saj jo dodajajo številnim pripravkom za nego kože. A pozor, če ste ljubitelji mete, se ji vseeno kdaj raje izognite, denimo pozimi, ko vas zebe. Čeprav je pravkar zavret metin čaj topel, bo njegov učinek na tole vseeno hladilen.
Meta in jagode, to je lepi par
Meta je nepogrešljiva v kulinariki. Njen sveži vonj pogosto najdemo v sladicah, žvečilkah, čajih in drugih pijačah. Listi lahko poleg okusa koristijo za okraševanje jedi, ker se čudovito ujame z jagodami, bodo jagodne sladice toliko bolj okusne, če jih boste okrasili z meto.
In še namig, sveža meta je veliko polnejšega okusa in vsebuje mnogo več hranilnih snovi kot posušena. Da jo boste imeli vedno pri roki, jo posadite v lonček na kuhinjskem oknu, zagotovo jo boste hitro vzljubili.
Onaplus.si lahko sledite tudi na Facebooku: