Nekatera zelišča, ki rastejo pri nas, so milega okusa in vonja. Mednje štejemo baziliko, boreč, koper, krebuljico, krešo, luštrek, lovor, majaron, meliso, meto, origano, pehtran, pelin, rožmarin, šetraj, timijan, žajbelj in druge. Privoščimo si jih! 

Iz žajblja si poleg čaja pripravimo parno kopel za obraz, v kozmetični industriji pa ga uporabljajo tudi kot eterično olje za dodatek k zobni pasti, ustni vodici in milom.
Slez vsebuje sluz (zato takšno ime) in je brez eteričnih olj. Z njim umirimo kašelj in je uporaben celo kot tonik za gladko kožo.
Z listi mete, katere glavne učinkovine so eterično olje (mentol), grenčine in čreslovine, si privoščimo blagodejno kopel, ki nas okrepi, pomiri stres in osveži kožo. Liste v poparku lahko uporabimo za spiranje mastnih las.
Kozmetična industrija uporablja baziliko za izdelavo moških vodic po britju, za parfume in druge dišave. Uživanje bazilike blaži žalost, povzroča srečo in veselje. V novejših raziskavah so potrdili, da zelo dobro vpliva na srce, znižuje krvni tlak, zmanjšuje količino sladkorja v krvi in tudi holesterola.
Čaj iz posušenih cvetov lipe, znan po značilnem medenem vonju, učinkovito znižuje povišano telesno temperaturo, pospešuje potenje in zato očisti tudi kožo. Skodelica lipovega čaja zvečer zagotavlja boljši spanec.
Redno mazanje stopal z balzamom, ki vsebuje arniko, preprečuje nastanek neprijetnega vonja in znojenja. Hkrati odpravlja »pekoče podplate« in preprečuje nastanek neugledne trde kože.
Gel z izvlečki divjega kostanja blagodejno deluje na vene in hkrati osvežuje in neguje kožo na nogah.
Ognjič je idealen za nego razdražene kože rok in nog, kot mazilo za otroke in ostarele, deluje proti razpokanim ustnicam, za zaščito pred vplivi okolja in vremena na kožo.
Ena izmed prvih kemijskih spojin, ki je bila izolirana iz eteričnega olja, so bili brezbarvni kristali esence timijana oziroma materine dušice. Vrtni timijan je trajni polgrmiček z rožnatimi cvetovi. Vsa rastlina je močno dišavna in nekoliko grenkega okusa zaradi eteričnega olja, v katerem prevladuje timol. Zavira rast bakterij, uporaben je v prehrani, medicini in kozmetični industriji. 
Dišeče vejice sredozemskega rožmarina uporabimo v kuhinji, iz njih naredimo okrasen dišeč šopek, poleg tega poživljajo in negujejo kožo. 
Stari ljudski rek pravi, naj se ob cvetočem bezgovem grmu za hip ustavimo in se mu poklonimo v znak zahvale, saj bezgov čaj olajša marsikateri nadležen prehlad. Iz posušenih cvetov pripravljamo sokove in sirupe ter čaj, ki pospešuje potenje in očisti razdraženo kožo. 
Poleg bezga je najbolj priljubljena ljudska zel kamilica. Obkladki in kopeli se priporočajo pri vseh vrstah ran, večkratno kopanje nog in rok v kamilicah pa preprečuje potenje. Priprava kopeli je enostavna: pripravimo lahko večjo količino, denimo kilogram kamilic zavremo v petih litrih vode. Pokrito pustimo stati deset minut, precedimo in dolijemo v kopel. Lahko pa kamilice obesimo v platneni vreči v kad, da se kot vrečka čaja počasi cedijo v vročo vodo. Poparek iz cvetov kamilice je zelo primeren za nego obraza ter za mehčanje in beljenje kože na rokah. Vsako jutro in zvečer si lahko obraz umijemo in osvežimo s kamiličnim čajem namesto z industrijskim tonikom. Naredimo lahko očesne obkladke, ki odpravljajo vnetja in podočnjake. Prevretek, ki ga pripravljamo dvajset minut, uporabljamo za spiranje las, tako jih namreč posvetlimo. 
Zeliščna kopel, sestavljena iz eteričnih olj melise, neguje in pomirja kožo, pomaga pri sprostitvi in počitku. Samo nekaj brizgov v vodo zadostuje za prijeten učinek, ki ga občutite po kopeli. Eterična olja evkalipta negujejo kožo in delujejo blagodejno na dihala. Nekaj kapljic v vodi pričara prijetno sproščajočo kopel in je hkrati preventiva pred prehladom.