Blažitev PMS

Priporočene čajne mešanice iz: detelje, sivke, cimeta.Sodobna družba od ženske po krivici zahteva, da mora hkrati vrhunsko opravljati več vlog: biti popolna mama, partnerica, sorodnica, delavka in prijateljica. Nič nenavadnega, da ji vsake toliko poči film in je v očeh čustveno manj inteligentnih oseb nemogoča čarovnica s predmenstrualnim sindromom. Prav dejstvo, da so ženske ciklična bitja, s temnimi in svetlimi obdobji kot luna, pa jim daje pravico umika. Torej, ko kakšen teden pred menstruacijo posameznica v sebi začuti nemir, nepojasnjeni žalost in jezo, naj se umakne vase, stran od histerične družbe, ki hlepi po pisanih žarometih, trušču in glasnih vzdihih. Čudeže dela ura na dan, ko počne kaj le za svoj užitek in notranji nasmeh, ne da bi imela v mislih, kako bo s tem očarala druge. Sama najbolje ve, kaj to je – ali njen dragi, ki se zna ljubiti tudi z njeno dušo, morda pisanje dnevnika, opremljenega s fotografijami, ali kaj tretjega. Pa seveda – nikar naj ne pozabi na redno gibanje, sicer lahko bliskovito hitro postane zgolj tarnavka.


PREBERITE ŠE: Mobilna kontracepcija 


Proti bolečinam in napihnjenosti 

Priporočene čajne mešanice iz: repuha, kamilic, materine dušice.V dnevih krvavitve ženske pogosto tarejo zoprni krči in močan glavobol, ki ga spodbuja tudi vsakdanji stres t. i. naprednega 21. stoletja. Sedenje v zaprtih prostorih stran od sonca in svežega zraka ni najboljša izbira, če si želimo menstruacijo preživeti, kolikor je mogoče znosno. Takoj ko začutimo prvo napetost v predelu jajčnikov in maternice, si v naročje položimo termofor. Jejmo hrano, bogato z vitamini B in kalcijem, denimo ribe, školjke, jetrca, sir, jajca, biološko pridelano sojo, indijske oreške, semena sončnice, mandlje in zelenolistnato zelenjavo, kot sta špinača in zelena. Ta velja tudi za posebno močan naravni diuretik. Kar zadeva maščobe, uporabljajmo kar največ olivnega olja, ker deluje protivnetno in prav tako pomirja.


Urejanje krvavitve

Priporočene čajne mešanice iz: plahtice, rmana, žajblja.Neredna menstruacija je zlasti spolno dejavnim dekletom in ženam požrla že veliko živcev. Včasih je preprosto ne dobijo takrat, ko bi jo morale, pa čeprav niso noseče. Spet drugič krvavijo prepogosto ali predolgo in se jim zdi, da bodo kar izkrvavele. Po prepričanju najbolj razvpite sodobne psihologinje na svetu Louise L. Hay se možni vzrok težav z menstruacijo skriva v zavračanju ženskosti, v krivdi in strahu ter prepričanju, da so genitalije pregrešne in umazane. Takšna samouničujoča stališča med drugim nastajajo zaradi zgrešenih religijskih pristopov in navidezno nedolžnih sporočil, s katerimi nas vsak dan znova v medijih oplazijo lovke pornoindustrije – tako v obliki oglasov kot popularnih glasbenih spotov. Pri deklici, ki odrašča v družini, v kateri se glede omenjenih pasti nikoli jasno ne opredelijo in jih razkrinkajo, torej obstaja več možnosti, da bo imela težavne menstruacije. Še sploh, če je k njim nagnjena gensko. Hayeva ji svetuje mantro: »Sprejemam vse procese svojega telesa, saj so normalni in naravni. Rada se imam.«


PREBERITE ŠE: Vsemogočni ingver


Ovulacija

Priporočene čajne mešanice iz: komarčka, koprive, rožmarina.Obdobje največje plodnosti se običajno kaže z optimizmom, energičnostjo in večjo sproščenostjo, celo divjostjo. Po drugi strani pa je ženska prav zato lahko enako ranljiva, saj se laže čustveno odpre tudi ljudem, ki jo izkoristijo. Tukaj niso v igri le gobezdavi ženskarji z nizko samopodobo, temveč tudi prijateljice z zgolj koristoljubnimi nameni zase ter sposobni šefi, ki prežijo za vsako sočno informacijo iz posamezničine zasebnosti, da jo lahko uporabijo za spodbudo takrat, ko je najšibkejša in ni najbolj motivirana za izvajanje delovnih obveznosti. Bodisi zaradi slabšega zdravja bodisi zgolj »tistega časa v mesecu«, ki mu Savina Atai pravi obdobje črne ženske, v katerem so se dekleta iz modrih starodavnih kultur preprosto umaknila iz družbe. Hja, le katera zaposlena sodobna dama si to drzne privoščiti, kajne? No, lahko pa sama pri sebi zadrgne vajeti – če se zaveda, da je to zares dobro zanjo.