Čeprav je pogosto nezaželen in nehoten, kašelj sam po sebi še ne pomeni bolezni, temveč zgolj zaščitni refleks. Na splošno velja, da se ta refleks sproži, kadar sluznica, ki obdaja dihala, izloča preveč bistre ali goste sluzi. Tovrstno izločanje je namenjeno temu, da dihala zaščiti pred okužbami in dražljivimi snovmi, saj se tako na sluz lahko ujamejo in nato izvržejo virusi, bakterije in tujki. Nenaden izbruh zraka pri kašlju pomaga držati odprte dihalne poti in preprečuje, da bi okužena sluz zašla v pljuča in bronhialne cevke, kjer bi to lahko povzročilo tako resne okužbe, kot sta pljučnica ali bronhitis. 

Če vas pesti kroničen, nenehen kašelj, obiščite zdravnika. Foto: DimaBerlin/Shutterstock

Trajanje in produktivnost

Kašelj je zelo različnih oblik, a ga vendar lahko razvrstimo glede na dve značilnosti: trajanje in produktivnost. Trajanje je določeno s tem, kako dolgo mora nekdo kašljati. Kašelj se lahko hitro pojavi, pa tudi hitro izgine, kar se vam zgodi, kadar izkašljate nekaj, kar se vam je zataknilo v grlu. Traja lahko nekaj dni, kadar ste prehlajeni, ali pa je nenehen in kroničen, kakršen je lahko pri kroničnem bronhitisu.

Produktivni kašelj proizvaja neke vrste sluzi (bistro ali gosto), ki ščiti pljuča in druge dele spodnjih dihal. Neproduktivni ali suhi kašelj pa pogosto nastane, kadar dražeča sluz zateka iz nosnih prehodov v grlo. Rezek ali prisiljen kašelj je lahko že sam po sebi dražilen. Kašljanje povzroči, da se dihalne poti skrčijo. Ponavljajoče se krčenje pa sproži draženje zgornjih dihal in to spet podaljša kašelj kot nekakšen nesklenjen krog. 


Vzroki suhega kašlja

Možnih vzrokov za suhi kašelj je več. Vemo, da lahko spremljajo virusno okužbo zgornjih dihal, lahko pa so tudi spremljevalec alergij, motenj prebavnega trakta, bivanja v suhem prostoru, kajenja in gastroenteroloških težav.

Če vas pesti suhi kašelj, skupaj z zamašenim nosom ali izcedkom iz nosu, bolečinami v grlu in kihanjem, imate vse klasične simptome prehlada in pustite, da bo sam od sebe izzvenel. 

Suhi, neproduktivni kašelj je lahko tudi stranski učinek zdravila, ki so vam ga predpisali zaradi kakšne druge težave. Obstaja kar pet zaviralcev angiotenzinske konvertaze, ki jih uporabljajo za zdravljenje visokega krvnega tlaka in srčnih boleznih, ki ga včasih povzročijo. Če jemljete katero od teh zdravil in ugotovite, da ste začeli kašljati, prosite zdravnika, naj vam predpiše kaj drugega. 

Nenehen neproduktiven kašelj, ki moti spanje, lahko pomeni tudi stanje, ki ga imenujemo gastroezofagusni refluks. Pri tem nehoteno zaidejo kisle snovi iz želodca nazaj v požiralnik, nato pa jih vdihnete. Kroničen, nenehen kašelj je vedno treba pojmovati kot nekaj nenormalnega.

Zdravilni timijan

»Benediktinski menihi so v zgodnjem srednjem veku prinesli timijan iz Sredozemlja v srednjo Evropo. Grajske gospodične so vezle timijanove vejice na oprsnike izbrancev ali so jim zataknile timijanove šopke na oklepe, da bi jih obvarovali pred zlimi duhovi,« zapiše v knjigi Zdravilne rastline na Slovenskem, več kot 500 strani dolgi zakladnici »tisočletnega znanja«, njena avtorica, biologinja dr. Katja Galle Toplak. »Pri velikih epidemijah kuge v Evropi je timijan upravičeno veljal za najboljšo zaščito pred okužbo. Njegovo razkuževalno moč so poznali že Egipčani, ki so ga uporabljali za balzamiranje mrtvih. Grki so z njim dišavili pijače in sire, Rimljani pa so visoko cenili njegov zdravilni učinek.« 

Timijanove kopeli pomirjajo krče bronhijev, pomaga pa tudi pitje timijanovega čaja. Foto: Madeleine Steinbach/Shutterstock

Timijan učinkuje tudi pri kašlju, saj razširja bronhije in zavira rast skoraj vseh bakterij. »Njegova glavna učinkovina je eterično olje. Utekočinja sluz in pomaga pri izkašljevanju. Timijan z velikim uspehom uporabljamo pri kašlju, bronhitisu in oslovskem kašlju. Pri obolenjih želodca in črevesja izboljšuje prebavo in sprošča vetrove, zato ga pogosto uporabljamo kot začimbo. Timijanove kopeli pomirjajo krče bronhijev, tako da jih uporabljamo pri kroničnem in akutnem bronhitisu,« še zapiše. Pripravite si jih tako, da sto gramov droge prelijete z litrom vrele vode in pustite pokrito od deset do petnajst minut. Nato odcejeno tekočino dodate kadni kopeli. Pomirja krče bronhijev in vpliva tudi na kožne nečistoče. Če želimo piti timijanov čaj, si iz ene čajne žlice droge pripravimo poparek, ki naj pokrit stoji od tri do pet minut. Pijemo po dve do tri skodelice čaja na dan. Kadar uporabljamo sveže zelišče, zmanjšamo količino za polovico.