Marsikdo ne ve, da z besedo kapre označujemo tako cvetne popke kot plodove grmička navadnega kaprovca, ki najbolje uspeva in je izredno priljubljen v Sredozemlju. Majhni cvetni popki so vloženi v sol, kis ali slanico še zaprti in so izredno aromatični, plodovi pa so večji in jih boste prepoznali po tem, da so vloženi v kisu ali slanici skupaj s pecljem. 

Plodove in cvetne popke kaprovca imenujemo kapre. Foto: YARUNIV Studio/Shutterstock

Mnenja o okusnosti te zanimive delikatese so zelo deljena, so ljudje, ki obožujejo kapre, in tisti, ki jih nikakor ne prenesejo, a o njihovi zdravilnosti ni nobenega dvoma. Vsebujejo namreč precej vitamina C, pa tudi vitamin A in E, veliko gorčičnega olja in rutina (vsebuje ga tudi ajda, ki prav tako kot kaprovec ne prenese nobenih kemičnih sredstev ne pri gnojenju ne pri gojenju). Rutin deluje proti kronični venski obtočni slabosti. Krepi celotno ožilje (npr. v očeh), preprečuje krvavitve iz dlesni in hemoroide in zaustavi napredovanje procesa popuščanja ven (razvoja krčnih žil). Rutin je snov, ki dela ožilje elastično in neprepustno. 

Grmiček kaprovca je lepa okrasna rastlina, za vzgojo se priporočajo potaknjenci, saj je s semeni proces zelo dolgotrajen. Foto: Miguel Angel RM/Shutterstock

Kapre tudi preprečujejo zakisanost telesa, ščitijo pred strupi in delujejo protiglivično, protivnetno ter protialergijsko. Izboljšujejo tek, saj spodbudijo učinkovitost prebavnih procesov, lajšajo vnetja v sklepih in varujejo celice pred poškodbami, saj so močan antioksidant. Poleg popkov in plodov so zdravilni tudi vsi drugi deli kaprovca, od listov in cvetov do skorje korenin. 

Kapre najlažje najdemo v razpokah kamnitih zidov ali sten na Primorskem, z nekaj vztrajnosti pa jih lahko gojimo tudi sami doma. V pozni pomladi so za nabiranje primerni mladi cvetni popki, septembra pa mladi plodovi. Obojne lahko vložimo v sol, kis, slanico ali olje, s tem, da popki vloženi v soli veljajo za najbolj zdrave in okusne, saj tako ohranijo največ zdravilnih snovi in arome.  

Kapre povzdignejo okus vsaki jedi. Tudi navadne testenine s paradižnikom nemudoma spremenijo v gurmanski krožnik. Foto: OlgaBombologna/Shutterstock

Tako kaprine popke kot mlade plodove lahko tudi kupimo. Pazimo le, da so kapre vložene bodisi v slanici, kakovostnem olju ali kisu, brez kemičnih konzervansov. Vložene imajo nekoliko drugačen okus od svežih in nasoljenih, saj vsebujejo kaprinsko kislino, ki jim daje nezamenljivo aromo.