Aloe vero ali puščavsko lilijo so naši predniki uporabljali že pred tisočletji in jo častili, saj ima resnično veliko zdravilnih lastnosti. Aloja naravno spodbudi telo h krepitvi imunskega sistema, pomirja, ublaži prebavne težave, deluje protivnetno, blaži čire, pekočo zgago, zniža povišan krvni tlak, umirja kožne težave, zaradi zelo močnega razstrupljevalnega učinka pa so ji hvaležna predvsem jetra in ledvice, zato jo je smiselno uživati po zdravljenju z zdravili in kemoterapijah. Pripomore tudi k hitrejši in temeljitejši absorpciji hranil v telo. 

Aloe vera ima močne zdravilne učinke, neverjetno hitro pozdravi denimo tudi modrice. Foto: ThaiThu/Shutterstock

Sok razstruplja, odnaša odpadne snovi in čisti kri, krepi imunski sistem in na splošno krepi ves organizem. Aloe vera je uporabna pri črevesnih in želodčnih težavah, omili in zdravi infekcije in vnetja, obnavlja in daje nove življenjske moči. Pri izbiri soka bodite pozorni, da vsebuje čim manj konzervansov. Pomembna je tudi svežina, zato preverite, kdaj je bil narejen, kako je aloe vera pridelana in koliko obdelana. 


Puščavsko zdravilo 

Aloe vera, puščavska rastlina, ima neverjetno blagodejne učinke na opekline, pike žuželk, ekceme ali druge težave s kožo. V ljudskem zdravilstvu so že v starem veku uporabljali svežo sredico mesnatih zelenih listov. Prozorni gel na zraku žal v nekaj urah oksidira in s tem izgubi zdravilno moč, zato so sveži rastlinski gel tisočletja dolgo poznali in uporabljali za zdravljenja samo na območjih, kjer ima aloja naravna rastišča.

Skromna puščavska rastlina najbolje uspeva v bolj suhih, puščavskih in subtropskih predelih, zato so jo kot zdravilno spoštovali predvsem v toplih predelih. Po videzu je bolj podobna kaktejam, vendar spada v družino lilijevk. V naših zemljepisnih širinah lahko preživi srednjeevropske zmrzali le v rastlinjakih ali kot okrasna rastlina na okenskih policah. 

Aloe vera v naravnem okolju tudi bujno cveti. Foto: Dogora Sun/Shutterstock

Razstruplja in obnavlja

Neredna in nezdrava prehrana povzroča črevesne motnje, ki lahko pripeljejo do resnejših želodčnih obolenj. Strokovnjaki priporočajo razstrupljevalno terapijo, ki jo lahko naredite dvakrat na leto, vse leto pa telo čistite s sokom z izvlečki aloe vere. Ta spodbuja delovanje ledvic in pospešuje odplavljanje strupov. Nekatere sestavine pomagajo pri vezavi prostih radikalov in s tem pri njihovi nevtralizaciji. Poleg tega aloja spodbuja obnavljanje živčevja in delovanje notranjih žlez, kar prispeva k boljšemu počutju. 


Njeni zagovorniki trdijo, da poživlja duha in telo. Preprost test s pitjem soka lahko naredite sami. Vsak dan pred obrokom ga spijte okoli deciliter in pol in po šestih tednih bi se morali počutiti bolje. Pozitivne spremembe bodo na vsem organizmu – lepša polt in zdrave, nekrvaveče dlesni sta le dve od njih. Najbolj cenjena je aloe vera pri lepotnih strokovnjakih, danes pa jo najdemo že v marsikaterih lepotnih in kozmetičnih izdelkih. Šamponi, negovalne kreme, balzami, losjoni in geli za prhanje so le nekateri od njih.

Kozmetični čudež

Učinkovine aloe vere uspešno preprečujejo pojav gub in gubic ter zdravijo številna kožna obolenja. Zelo cenjena je kot vlažilno sredstvo, ki ima dvojno delovanje, saj prenaša hranilne sestavine in vlago skozi plasti kože in s pomočjo polisaharidov ustvarja zaščito na njej ter preprečuje njeno izsuševanje. V kozmetični industriji so cenjene tudi njene pomlajevalne lastnosti, saj kožo ohranja čvrsto in prožno. 

Za alojo doma ni težko skrbeti, pa še priročna je, saj lahko s sveže odrezanim listom takoj ublažimo opekline ali pike žuželk. Foto: Cristina Nakamura/Shutterstock

Aloe vera je prava izbira za zdravljenje manjših površinskih ran, opeklin in pikov žuželk. Gel blaži bolečine, preprečuje infekcije, pospešuje celjenje kože in ustvarjanje nove povrhnjice. Menda obnavlja tkivo kar osemkrat hitreje od navadnega procesa regeneracije. 


Odpravlja modrice in zdravi revmo 

Med novejše ugotovitve pa po številnih raziskavah in znanstvenih študijah sodi dejstvo, da gel aloe vere zdravi tudi osteoartritis in revmo. Nedavna raziskava je pokazala, da zdravi takšne težave bolje od mazil s steroidi, saj učinkovito zmanjšuje vnetja, bolečine in otekline sklepov in mišic, z njo pa lahko hitro odpravite tudi modrice.

Še en plus, ki ga strokovnjaki pripisujejo uživanju alojinega soka, je blagodejno delovanje na srce, poleg tega znižuje raven holesterola v krvi in krvni pritisk. Dokazano je tudi, da je učinkovito zdravilo pri zdravljenju bolezni jeter, saj izboljšuje njihovo delovanje. Razlogov za uživanje je torej več kot dovolj, najpomembnejša pa sta dobro počutje posameznika in samozavest, s katero vas bo navdal pogled v ogledalo.