Ohrovt vsebuje veliko glukozinolatov, ki spodbujajo zdravo rast telesnih celic. Po drugi strani delujejo kot antibiotiki, ki v kombinaciji z vitaminom C povečujejo odpornost proti infekcijam. Ta okusna zelenjava pa vsebuje tudi veliko dragocene folne kisline, od katere sta odvisna dobro delovanje živčevja in izraba železa in vitamina C. 


Hitro dušenje 

Ohrovta se vsaj tu in tam velja lotiti kar surovega, saj se vitamin C, ki ga vsebuje v obilju, namreč hitro izgubi. Svetloba in vročina ga uničita mimogrede, zato ne pretiravajte z dolgim kuhanjem ali pečenjem. Kadar ohrovt kuhamo oziroma dušimo, storimo to čim hitreje, samo toliko, da ga nekoliko zmehčamo. Če ga boste pred tem narezali na trakce in odstranili trde dele peclja, bo skuhan le v nekaj minutah.

Nasvet za pripravo 

Sveži ohrovt je odličen v solati, a pozor, če ga boste postregli surovega, je še posebno pomembno, da izberete zares čvrste glave brez uvelih listov. Bodite pozorni tudi pri čiščenju in pranju saj se v gubah listov zelo rade zadržujejo ličinke ali jajčeca žuželk.  

Če recept kliče po zelju, lahko brez skrbi uporabite ohrovt, sta namreč bližnja sorodnika. Foto: picturepixx/Shutterstock


Začimbe ga oplemenitijo 

Ohrovtov okus zelo oplemeniti muškatni orešček, a tudi timijan. Ste ohrovt kdaj kombinirali s parmezanom? Rezultat je odličen. Poskusite ta izredno preprost in hiter recept za zdravo jed, ki vas bo nasitila in poskrbela za dobro telesno odpornost. Oprane liste ohrovta narežemo na trakce ali natrgamo na manjše kose, trde peclje lahko zavržete. V ponvi na segretem olivnem olju na hitro popražimo na lističe narezan sveži česen. Dodamo mu beli fižol iz pločevinke cannellini, ohrovt, kajenski poper v prahu (po želji) in vse skupaj zalijemo s fižolovo vodo. Pokrijemo in kuhamo nekaj minut, da se ohrovt zmehča. Na koncu potresemo z naribanim parmezanom in še enkrat pokrijemo, da se sir stopi. Postrežemo kot samostojno jed ali prilogo.