Prvi izvid je pokazal, da sprememba ni nevarna, a je pred naročenim kontrolnim pregledom otipala, da je zatrdlina v dojki malo večja, in izvid punkcije je dal resno diagnozo: karcinom dojke. Po podrobni diagnostiki je bil načrt zdravljenja najprej kemoterapija, potem operacija in odstranitev dojke in bezgavk na desni strani. Po obsevanjih je zdravljenje nadaljevala s hormonsko terapijo, preventivno odstranitvijo druge dojke in rekonstrukcijo. Dr. Tanja Španić se je posvetila delu v Europi Donni, od leta 2017 je predsednica Združenja Europa Donna Slovenija, vodi tudi evropsko zvezo. Enajst let po diagnozi raka dojke sta se z možem Nenadom razveselila najlepše novice. Tanja je zanosila.

Še pred nekaj leti veljalo, da je nosečnost ženskam, ki so prebolele raka dojke, odsvetovana. Danes imamo tudi na tem področju že veliko izkušenj in tudi klinično raziskavo pod imenom Positive trial, ki proučuje ravno varnost in vpliv bolezni na nosečnost po hormonskem raku dojk. Priporočilo je, da se počaka vsaj dve leti po kemoterapiji. 

Tanja, vajina prvorojenka bo kmalu dopolnila prvo leto. Dovolite, da vas vprašam, kaj vas je naučila, kaj vam je dala v teh, verjamem, čudovitih mesecih po rojstvu.

Res je, še nekaj dni in bo naša punčka Magnolia dopolnila eno leto. Zagotovo je prinesla v najini življenji veliko sprememb, zlasti so se spremenile trenutna dinamika in prioritete. Naučila me je oziroma naju je že kar precej in mislim, da se iz dneva v dan še vedno vsi skupaj učimo. Predvsem sva spoznala, kaj pomenita brezpogojna ljubezen in velikanska skrb, ki ti jo to malo bitje prinese. Prvi meseci so bili res samo naši, mi trije in naša psička, ker smo zaradi epidemije ostali popolnoma izolirani, kar pa nas v tistih mesecih niti ni toliko motilo. Potem pa smo se zelo hitro prilagajali na vse novosti. 

Pri odnosu, ki ga razvijata s hčerko, najbrž poslušate samo sebe in njo? Kakšna mamica ste?

Predvsem skušam poslušati njo, slediti njenemu razvoju in njenim potrebam, kar pa ni vedno lahko in zahteva kar veliko potrpežljivosti in razumevanja. Z dvema daljšima dopustoma v tujini je že spoznala najino ljubezen do potovanj, ki bodo z malim otrokom zagotovo še nekaj časa obarvana z drugo dinamiko, kot so jo imela do zdaj. Mislim, da sva oba dobra starša in da se trudiva po najboljših močeh. Včasih malo popustiva, včasih pa sva tudi malo stroga. 

Seveda, težje si je vzeti čas zase, čeprav to poskusiva oba narediti, ko hčerkica zaspi, oziroma greva izmenično na rekreacijo. Jaz sem se vrnila na jogo, ker jo zdaj doma bistveno težje izvajam, mož pa na plavanje. Zvečer še vedno pogledam kakšno nadaljevanko ali film. To je tudi moj čas. 

Nekdaj je bila nosečnost ženskam, ki so prebolele raka dojke, odsvetovana.

To je res še pred nekaj leti veljalo. Danes imamo tudi na tem področju že veliko izkušenj in tudi klinično raziskavo, ki še vedno poteka, vanjo so vključene tudi slovenske bolnice z rakom dojk. Nekaj podatkov je bilo že prej, ampak ta študija pod imenom Positive trial proučuje ravno varnost in vpliv bolezni na nosečnost po hormonskem raku dojk. Za tako imenovani trojno negativni rak dojke smo že prej vedeli, da je nosečnost po zdravljenju varna. Priporočilo pa je, da se počaka vsaj dve leti po kemoterapiji. 


Veste, da ste v navdih mladim ženskam, ki se srečujejo s težko diagnozo?

Upam, da sem jim. Sama nisem imela veliko zelo mladih bolnic (kar velja za ženske, ki smo zbolele pred 30. letom), pravzaprav sem prek Europe Donne in sekcije mladih spoznala samo eno, ki je bila enako stara. Danes pa poznam že veliko žensk, ki so zbolele tako mlade ali še mlajše. Vsekakor jim želim predati informacijo, da je tudi po zdravljenju raka dojk možno načrtovati in imeti družino. Zdaj nas je tudi v naši sekciji mladih že kar nekaj z otročki. Lani smo imeli pravi »babyboom«, ki se letos nadaljuje. Vse to zagotovo vliva več upanja in pozitivno naravnanost tistim, ki se z diagnozo šele srečujejo.

Po končanem porodniškem dopustu se vračate na delovno mesto: si predstavljate, kako boste uskladili urnik, ki je gotovo zelo razgiban, s starševstvom?

Mednarodne zadeve sem delala ob večerih in med počitki hčerkice že med letom, ker v tujini ne poznajo tako dolgih porodniških dopustov, kot je to pri nas. Zato se mi je lažje vrniti v službo, ker v resnici nisem povsem izgubila stika. Usklajevanje urnikov bo svojevrsten izziv, sploh oktobra, in bo zahtevalo tudi veliko podporo in pomoč moža. Okviren načrt že imamo, bomo pa videli, kako nam bo šlo. 

»Bolezen me je spremenila, čeprav je od diagnoze že dvanajst let. Še vedno se trudim, da si vzamem čas zase.« Tako ste mi dejali rožnatega oktobra lani v intervjuju za Ono, še pred porodom. Se še potrudite, da si vzamete čas zase, ali ste se malce postavili v drugi plan, za hčerko?

Seveda, težje si je vzeti čas zase, čeprav to poskusiva oba narediti, ko hčerkica zaspi, oziroma greva izmenično na rekreacijo. Jaz sem se vrnila na jogo, ker jo zdaj doma bistveno težje izvajam, mož pa na plavanje. Zvečer še vedno pogledam kakšno nadaljevanko ali film. To je tudi moj čas. Veliko stvari počnemo skupaj, saj skušava hčer vključevati v vse svoje dejavnosti. 

Rak dojk je zelo dobro ozdravljiv, če je odkrit zgodaj, to pomeni, da je lokalno omejen. Tako imajo ženske visok odstotek – lahko govorimo o več kot 90 odstotkih – možnosti preživetja. Zgodaj odkrit rak dojke pa pomeni tudi manjši obseg zdravljenja, ki je običajno tudi bistveno manj naporen in krajši, kot če je bolezen že v višjem stadiju. 

Letos rožnati oktober zaznamujete s sloganom Bodi in ostani zdrava!, saj želite poudariti, da lahko sami veliko naredimo za svoje zdravje s preprostimi odločitvami za zdrav življenjski slog.

Že več let poudarjamo, da smo za svoje zdravje v prvi vrsti odgovorni sami. Mislim, da smo se lani in letos veliko naučili o tem. Zato je še toliko bolj pomembno zavedanje, kako lahko z zdravim načinom življenja zmanjšamo tveganje za nastanek raka. Po trenutnih raziskavah bi lahko tako preprečili več kot 50 odstotkov vseh rakavih obolenj. 

Oktober je tradicionalno posvečen ozaveščanju o raku dojk. Še vedno vsako leto zaradi njega umre več kot 400 žensk – več kot ena na dan. Za to bolezen sta ključna zgodnje odkrivanje in pravočasno učinkovito zdravljenje, kajne?


Rak dojk je zelo dobro ozdravljiv, če je odkrit zgodaj, to pomeni, da je lokalno omejen. Tako imajo ženske visok odstotek – lahko govorimo o več kot 90 odstotkih – možnosti preživetja. Zgodaj odkrit rak dojke pa pomeni tudi manjši obseg zdravljenja, ki je običajno tudi bistveno manj naporen in krajši, kot če je bolezen že v višjem stadiju. In naj poudarim naše predvidevanje, da bo pandemija covida-19 vplivala predvsem na več rakov, odkritih v višjem stadiju.

Kakršne koli spremembe najlažje zaznamo, če se redno mesečno samopregledujemo, kajne?

Redno mesečno samopregledovanje dojk je izjemno pomembno, da spoznamo svoje telo in morebitne spremembe prej opazimo. Če opazite ali zatipate kakršno koli spremembo, se obrnite na svojega zdravnika. In spet se vračam k epidemiji, zaradi katere so nas poiskale že številne ženske, ki so imele težavo priti do izbranega družinskega zdravnika ali ginekologa.