Čerimoja je izjemno hranljiv južni sadež, ki je pogosto na naših prodajnih policah oddelkov s sadjem. Poleg dragocenih sladkorjev vsebuje obilje vitamina C, ki skrbi za brezhibno delovanje imunskega sistema, pa tudi vitaminov skupine B (B1, B2 in B3), ki zagotavljajo dobro delovanje živčevja. 

Foto: Shamils/Shutterstock

Čerimoja, ki ji pravijo tudi kremno jabolko, vsebuje precej železa, tako da poskrbi še za boljše telesno počutje, zavirala pa naj bi tudi znake staranja, pomagala srcu in ožilju ter krepila lasišče. 


V njeni izjemni aromi, ki hkrati spominja na malinovo in cimetovo, in okusu, ki ga ljubitelji opisujejo kot mešanico ananasa, banane, jagod in celo kremastih hrušk, lahko uživamo vse leto, saj jo uvažamo tako iz Španije kot tudi iz Kalifornije in Južne Amerike. 

Ko kupujemo čerimoje, lahko njihovo zrelost preverimo tako, da se jih rahlo dotaknemo s prstom. Če se njihova kompaktna lupina nekoliko vda in če sadeži prijetno dišijo, so nedvomno ravno prav zreli. Lupina, ki jo vedno odstranimo in je ne uživamo, je v najrazličnejših odtenkih zelene, meso pa je zmeraj svetle, kremne barve. 

Čerimoja vsebuje številne pečke, ki jih je dobro pred pripravo sladic potrpežljivo odstraniti, saj lahko le tako nemoteno uživamo v okusu in aromi žlahtnega tropskega sadeža. Čerimojino meso pred pripravo sladic vselej pokapamo z limoninim sokom, da ne oksidira oziroma ne potemni. Če jo uživamo sámo, jo preprosto prepolovimo in z žličko dolbemo meso in sproti odstranjujemo pečke. Pazimo, da teh sadežev po nakupu nikoli ne shranimo v hladilnik, saj hladu preprosto ne prenesejo. 

Foto: Anna Lohachova/Shutterstock

Ovseni kosmiči s čerimojo

Potrebujemo: 2 čerimoji, 2 žlici limoninega soka, 2 žlici sesekljanih mandljev ali lešnikov, pol žličke cimeta, 7 zvrhanih žlic drobnih ovsenih kosmičev iz celega ovsenega zrna, mleko za namakanje kosmičev.

Priprava: Drobne ovsene kosmiče obilno prelijemo s hladnim mlekom in za dve uri postavimo v hladilnik. Čerimoji prepolovimo, izdolbemo njuno meso in ga pretlačimo skozi cedilo. Pokapamo ga z limoninim sokom in začinimo s cimetom. Ko se kosmiči dodobra napnejo, vanje vmešamo sadno kašo iz čerimoje in jih potresemo še s sesekljanimi mandlji ali lešniki.