Opuncije so sadeži, ki dozorijo na kaktusih s ploščatimi ovalnimi členi. Bodljikave rastline so še posebno zanimive med cvetenjem, ko jih krasijo srednje veliki rumeni, rdeči ali oranžni cvetovi. Cvetijo in včasih obrodijo celo na naši Obali. Iz cvetov se razvijejo kot jajce veliki rdeči, rumeni, zeleni ali vijolični bodeči plodovi. Znanih je več kot 250 vrst, v Sredozemlju pa se je najbolj razširila Opuntia ficus-indica ali indijanska figa. 

Kaktuse, na katerih dozorijo plodovi, boste pri nas našli ob morju. Foto: Awana JF/Shutterstock

Zaradi drobnih bodic je treba plodove olupiti, njihov okus pa je rahlo voden, a prijetno sladek in osvežujoč ter se ga ne da primerjati z nobenim izmed znanih sadežev. Notranjost je nekoliko podobna smokvi, pod usnjato lupino pa vsebuje veliko drobnih pečk, ki jih lahko brez skrbi pojemo. Vsebujejo precej vitamina C, kalcij, magnezij, kalij.

Previdno pri nabiranju in lupljenju 

Pri uživanju plodov je potrebna previdnost, ker so bodice, ki v šopih rastejo iz lupine, zelo drobne in krhke in jih je težko odstraniti iz kože. Najbolje je, da se lupljenja lotimo kar v rokavicah. Debelo bodičasto lupino najlaže odstranimo tako, da z nožem najprej odrežemo oba konca, nato pa olupimo še preostanek. Pečk ni treba odstranjevati. Obstajajo tudi gojene sorte, ki rodijo sadeže z gladko lupino brez bodic, vendar bomo nanje z malo sreče verjetno naleteli le v trgovini. Če pa jih želimo zaužiti v naravi, je težav občutno več. Brez rokavic plodov skoraj ni mogoče varno odtrgati. Lahko pa se jih lotimo tako: z nožem sadež prerežemo kar na kaktusu in potem z žlico izdolbemo mehko notranjost. Tako si privoščite neobičajen piknik v naravi. Preganjal vas zanesljivo ne bo nihče, saj so kaktusi za kmete večinoma nadloga, ki se nezaželeno razrašča. Barviti sadeži najpogosteje nedotaknjeni zgnijejo na rastlini. 

Ne samo bodice na kaktusu, tudi sadeži imajo nevarno bodikasto lupino. Foto: Grizanda/Shutterstock

Okusne tako sladke kot slane 

Opuncije lahko uživamo presne, okus pa izboljšamo, če jih prelijemo z limonovim sokom, stepeno smetano, sadnim sirupom, medom ali vročo čokolado. Narezane, sesekljane ali pretlačene opuncije uporabljamo za sladke ali kisle omake, kot dodatek sadnim solatam, z dodatkom popra, majoneze in zelišč pa jo lahko dodajamo kot prilogo različnim jedem. 

Meso opuncij je zelo posebnega in osvežilnega okusa. Foto: Elena.Katkova/Shutterstock

Zdravilne lastnosti 

Plodove, cvetove, liste in korenine so že od nekdaj uporabljali tudi v naravnem zdravilstvu. Indijanci so iz zmletih delov kaktusov pripravljali zdravilno mazilo za zlomljene ude in zvite sklepe. Čaj pomaga pri bolečinah v trebuhu, pri lajšanju težav zaradi povečane prostate in odvajanju vode iz telesa. Iz ploščatih členov pa ponekod iztiskajo sok, ki ga uporabljajo za hlajenje opeklin, blaženje pikov insektov ali vlažilne kozmetične obloge.