Zdravljenje najbolj uspešno pri mladih moških

Moška plešavost (androgenetična alopecija) doleti večino moških in kot že sami ugotavljate, na njen nastanek zagotovo vpliva dednost. Pri dovzetnih posameznikih se proces prične že v zgodnjih dvajsetih letih. Prvi znaki se opazijo na sencih, kjer se lasna linija pomika nazaj. Kasneje se prične redčiti lasišče tudi na vrhu glave. Proces je hormonsko pogojen. Na delih lasišča, kjer nastaja pleša, normalni moški spolni hormoni zaviralno delujejo na lasne mešičke. Na teh delih je v lasnih mešičkih aktiven encim, ki pretvarja testosteron v dihidrotestosteron, ta pa povzroča zmanjšanje lasnega mešička in skrajšanje lasne rastne faze. Lasje zato postajajo vse tanjši, izpadajo vse krajši in počasi lasni mešiček izgine, z njim pa tudi las. Encima v lasnih mešičkih na zatilju in ob strani lasišča ni, zato hormoni nanje ne delujejo zaviralno in na teh delih lasišča ni izgube las.

Obstajajo zdravila, ki lahko proces nastajanja plešavosti bistveno upočasnijo. Prvo je minoksidil, ki se ga nanaša lokalno na prizadeto lasišče v obliki raztopine ali pene dvakrat na dan. Zdravilo poveča prekrvavitev v predelu lasnega mešička in ob dolgotrajni uporabi poveča gostoto las, ti postanejo tudi debelejši in daljši. Drugo, učinkovitejše zdravilo je finasterid v obliki tablet, ki zavira omenjeni encim v lasnih mešičkih. Zdravili lahko tudi kombiniramo.

Predlagam, da najprej poskusite z minoksidilom, ki je v lekarnah na voljo brez recepta.

Če boste zdravljenje pričeli zgodaj, ko so lasni mešički še ohranjeni, lahko pričakujete dober odziv. Zavedati pa se morate, da se po prenehanju uporabe zdravila proces zmanjševanja lasnih mešičkov nadaljuje in plešavost napreduje.

V zadnjem času se uveljavlja laserska stimulacija lasnih mešičkov, tudi presajanje las omogoča vse lepše rezultate. Med posegom kirurg odvzame lasne mešičke z zatilnega dela lasišča, ki niso občutljivi za delovanje moških spolnih hormonov, in jih presadi na plešasta mesta. Tak poseg zagotavlja trajno rešitev plešavosti.

Glede umivanja ni zadržkov, saj to ne vpliva na proces nastajanja pleše. Uporabljate lahko katerikoli šampon za pogosto umivanje las, čudežnih šamponov, ki bi rešili moško plešavost, žal ni. Skratka, zdaj je čas za ukrepanje, saj je zdravljenje najbolj uspešno pri mladih moških, pri katerih so lasni mešički še ohranjeni.