Recept za najbolj preproste domače bučne njoke, kot jih pripravi Jamie Oliver

Vsak gurman ve, da so najboljši njoki vselej sveži. Z receptom priljubljenega Jamieja Oliverja se vam priprave ni treba bati, zelo enostavna je, rezultat pa omamna jed, ki diši po jeseni.

Sestavine za 4 osebe

  • 500 g krompirja
  • 500 g buče maslenke
  • 100 g gladke moke in še malo za pomokanje
  • 1 cel muškatni orešček za strganje
  • 1 šopek peteršilja (30 g)
  • 1/2 stroka česna
  • 50 g orehovih jedrc
  • ekstradeviško olivno olje
  • 25 g parmezana in še malo za postrežbo
  • 1/2 limone

Foto: Inscript GmbH/Shutterstock

Priprava

  1. 1Krompir in bučo olupimo (če je treba, odstranimo seme) in narežemo na tri centimetre velike koščke. Kuhamo jih 12 minut v loncu osoljenega kropa, da se zmehčajo, nato odcedimo in pustimo, da se ohladijo. Stresemo na čisto kuhinjsko krpo, konce zberemo v mošnjiček in iztisnemo odvečno tekočino. Stresemo v skledo, pretlačimo z mečkalnikom, potresemo z moko, fino nastrgamo polovico muškatnega oreščka, izdatno posolimo in popopramo ter dobro zmešamo. Nekaj minut gnetemo na pomokani površini, da dobimo voljno testo. Razdelimo ga na štiri enake dele in jih zvaljamo v 1,5 cm debele valje. Vsakega narežemo na 1,5 cm debele kose, da dobimo njoke.
  2. 2Peteršilj natrgamo v terilnik in pretlačimo s soljo v pasto. Olupimo česen, ga dodamo v terilnik in pretlačimo, nato dodamo in pretlačimo še orehe. Vmešamo štiri žlice olja, drobno nastrgamo parmezan in iztisnemo limonin sok. Začinimo do popolnosti.
  3. 3Ko smo pripravljeni na postrežbo, njoke dve do tri minute kuhamo v dveh rundah v loncu osoljenega kropa. Gotovi so, ko priplavajo na površje. Takrat jih s penovko prestavimo na krožnik – čez 30 sekund postanejo čvrsti. Vsako rundo bodisi pretresemo s pestom in kančkom vode od kuhanja bodisi pesto razmažemo na krožniku in vroče njoke postrežemo na njem. Za piko na i nastrgamo še malce parmezana. Okusna spremljevalka je sezonska solata.
  4. 4Za vegetarijansko jed namesto parmezana uporabimo vegetarijanski trdi sir.
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE