Matej Zemljič, igralec 

Foto: osebni arhiv

Ko delam, delam, in to zelo rad, a si lahko potem tudi lažje privoščim raziskovanje sveta. Ne skrivam, da mi za potovanja ni težko odšteti denarja, tudi če je večji znesek, čeprav vselej poiščem ugodne cene poti in nastanitev. Večino letošnjega poletja sem preživel v Novigradu, kjer smo snemali nov televizijski projekt, te dni pa sem si privoščil zaslužen dopust na enem izmed najbolj priljubljenih turističnih grških otokov. Santorini je znan po belih hišah z modrimi strehami, vinu, pistacijah in paradižnikih ... Ko sem na potovanjih, vedno uživam na vsakem koraku in se prepuščam toku življenja.

Klemen Bučan, tv in radijski voditelj 

Foto: osebni arhiv

Pravijo, da se zmagovalnega konja ne menja, zato sem šel tudi letos na dopust v Grčijo, na Lefkado, v hotel, ki sta mi ga priporočila soseda. Bilo je vrhunsko. Plaža, bazeni, lepa narava in dobra hrana, pa še moj sin je na plaži našel prijateljčka, ki je prišel iz Italije z avtomobilom, kar je pomenilo poln prtljažnik igrač in s tem žur za oba! Tudi italijansko se je moj »tamal« naučil, vsaj kar je za tri leta starega pomembno: zna reči »gelato« (sladoled). Žal pa se vse lepo prehitro konča in sem že dobil »jutranjo klofuto« – ko te po dveh tednih dopusta zbudi budilka za službo ob 5.00, za povrhu pa še ugotoviš, da se je otrok polulal v tvoji postelji. Še dobro, da se v postelji raje kot k meni stiska k mamici, haha ... 

Dominik Bagola, kreativni direktor in glasbenik 

Foto: osebni arhiv

Z zaročenko Eriko se na oddih odpravljava v bližnji istrski biser Opatijo, ki sva jo že nekaj časa hotela obiskati. Nekaj zadnjih počitnic sva preživela v Italiji, letos pa naju je zamikala kombinacija morja z eleganco arhitekture iz Avstro-Ogrske in dobre lege, ki omogoča tudi izlete do Pulja, Rovinja in istrskega zaledja. Tja se bova sicer odpravila čez Zagreb, ker najprej na svoj oddih v Prekmurje potuje tudi najin muc Popi. Logistiko sva letos prilagodila precej delovnemu poletju, saj v studiih pridno pripravljamo mojo novo ploščo, ki izide kmalu. V Opatiji naj bi posneli tudi spot za naslednji singl, ki bo nasledil Marelice, s katerimi smo začeli poletje. Predvsem pa bova uživala v trenutku in izkoristila proste dni za vse lepe stvari.

Sašo Mali, frizerski mojster 

Foto: osebni arhiv

Letos sem se aprila razveselil odprtja jadralne sezone in se udeležil vsakoletne regate. Julija pa smo se z družino odpravili v Grčijo, kamor se radi vračamo in raziskujemo kikladske otoke. Moj cilj letošnjih počitnic je bil tudi, da se dokončno naučim kajtati in da »speljem«, kot se spodobi. Po slabih treh tednih učenja in vse sorte peripetijah, ki sem jih vmes izkusil v vodi – od izgube deske do čezmernega pitja slane vode in da me je tok odnesel na drug konec zaliva – mi je uspelo in končno lahko rečem, da kajtam. Upam pa, da se mi v začetku septembra uspe vrniti še za en teden, da znanje dokončno utrdim. 

Nejc Simšič, družabni kronist 

Foto: osebni arhiv

Imam obdobja, ko je potovanj veliko in ko jih je manj. Najhuje mi je, ko moram zaradi preveč dela kdaj zavrniti kakšno odlično priložnost za pot. Letos junija sem tako izpustil glasbeni festival v Glasgowu in raziskovanje Škotske, ampak se je že moralo zgoditi tako. Poletja sicer najraje preživljam v hrvaški Istri, razpet med Crvenim vrhom in Umagom. Nekaj oddiha je že bilo, nekaj skokov v Istro pa še pride. Za jesen imam že kupljene vozovnice za moj ljubi London, za januar pa se dogovarjam za ponovni obisk Balija, a bo vse odvisno od razmer v svetu. Držim pesti, saj sem letošnje poletne počitnice moral skrajšati tudi zaradi nove službe na TV Slovenija. 

Izak Košir, kolumnist in urednik spletne Mladine 

Foto: Katja Kristan

Moram priznati, da so se mi v času protikoronskih ukrepov potovanja nekoliko priskutila, obenem pa množični turizem tako ali tako vse bolj postaja eden od bolj problematičnih onesnaževalcev okolja. Letalske družbe in letališča te dni zaradi kadrovske podhranjenosti pogosto prestavljajo in odpovedujejo lete, zato je bolj smiselno potovati z vlaki in sorodnimi prevoznimi sredstvi, ki so hkrati tudi bolj ekološka odločitev. Časi, ko sem letno obiskoval London, na katerega imam izjemno lepe spomine, so najbrž mimo, vseeno pa sem letos razmišljal o Madridu, ki se mi zadnje čase pogosto prikrade v misli, kot da me kliče, naj ga ponovno obiščem. Levji delež dopusta sem sicer že izkoristil, in sicer kar v hrvaški Istri, kjer tik ob morju počitnikuje že več generacij moje družine. Pa tudi Ljubljana je prikupna v teh poletnih dneh. A saj veste, kaj pravijo, bolj kot to, kje si, je pomembno, s kom si. Torej družba, ne kraj.