Povezovalka dogajanja v resničnostnem šovu Kmetija, ki se je po letu in pol premora vrnil na Pop TV, Natalija Bratkovič, je telesno aktivna že vse življenje, zadnja leta je osredotočena na kikboks, na lestvici je poskočil zaradi partnerja Dejana. Posebno zaradi treningov opisuje svoj slog prehranjevanja kot precej nenavadnega. Po njeno. 

Vsak dan si skuham tisto, kar se mi zahoče, jedi, ki jih obožujem. 

»Ne sodim med ljudi, ki so v katero koli smer ekstrem in zagovarjajo samo določen tip diete – zame beseda dieta sicer ne pomeni hujšanja in podobno, ampak z njo opisujem prehrano v celoti. Jem, kar mi ustreza, pregrešim se, ko čutim, da to potrebujem. Včasih preprosto ne morem reči ne sladkarijam, po navadi je to kakšen dan ali dva pred menstruacijo, so pa tudi dnevi, ko 'pregreh' sploh ni. Po vseh pravilih športnih duš, dietetikov, prehranskih strokovnjakov itd. bi sicer morala malo bolj paziti na prehrano, a ne vidim razloga, zakaj bi. V svoji koži se počutim dobro, zdravje mi služi, treniram redno, moje telo zmore marsikaj in zakaj ne bi zraven še uživala v vsem, kar mi zadiši?!« 

Atijevi ajdovi žganci in mamina gobova juha 

Dobra kuharija zanjo pomeni hrano, ki si jo pripravi sama in je, po možnosti, iz čim več sestavin z domačega vrta. A roko na srce, kuhinja ni ravno prostor, v katerem se Natalija Bratkovič počuti domače. »Za MasterChefa niti približno nisem,« je iskrivo iskrena sogovornica. »Si pa vsak dan skuham tisto, kar se mi zahoče, jedi, ki jih obožujem. Res pa je moj meni zelo ozek oziroma kratek, ogromno stvari namreč ne jem.« Od železnega repertoarja slovenskih domov denimo vampov sploh ne je in golaža tudi ne. Nikoli ni pokusila in tudi ne bo mlečnega riža in čokolešnika ter njegovih izpeljank. »Rada imam ajdove žgance, ki jih najbolje pripravi moj ati, koruzni zdrob in vse možne juhe, še najraje pa mamino gobovo juho s kislo smetano. Če sama znam zares kaj pripraviti, so to testenine 'al dente' – to pa moram kuhati za vse domače.« 


Rada je pozno zvečer 

Očitno so čiste in preproste jedi v ospredju njenega razmišljanja, ko gre za kuhanje. To misel ne nazadnje spontano podčrta živež, ki je zmeraj v njenem hladilniku. »Kefir in sadje. To dvoje jem domala vsak dan. In seveda jajca. Na srečo imamo domača in ni ga boljšega od tega,« pokima Natalija Bratkovič. Dodaja, da je najbolj lačna po treningu. »In tudi jem, pogosto celotno kosilo, bolj pozno zvečer, velikokrat tudi okrog 22. ure. Smešno, ne?! Verjetno za marsikoga neverjetno, strokovnjaki za prehrano se bodo zdaj še križali ... Ampak tako je in se s tem ne obremenjujem. Tako sem vajena, neke prehranjevalne navade so mi ostale iz srednje šole – štiri leta sem imela popoldne pouk in telo se navadi, da ne je zajtrka, ampak pozno večerjo namesto kosila. Zmeraj poslušam svoje telo in se mu tudi prilagajam. Zajtrka recimo v mojem vsakdanu ni.« 

Jajca na sto načinov 

»Že nekaj časa jem sila preprosto pripravljene obroke. Denimo, v slani vodi kuhano zelenjavo in riž z dodanimi oreški ali popraženo zelenjavo na kokosovem maslu in zraven jajca, fritata oziroma jajčna omleta iz poljubnih sestavin je fantastična izbira. Če jem meso, so to piščančje prsi na kokosovem maslu in soljene. Govejega in (še manj) svinjskega mesa ne jem. Paradižnik zmeraj začinim z domačim bučnim oljem in dodam fižol. Res zelo pogosto se na mojem krožniku znajdejo jajca v vseh oblikah in stanjih.«