Slapovi v Rastokah, Hrvaška

Foto: Svarun/Shutterstock

Približno sto kilometrov od Zagreba v starem delu mesta Slunj najdemo Rastoke. Za to naselje so značilni ohranjeni mlini in druga tradicionalna arhitektura v objemu slikovitega naravnega okolja – majhnih slapov in kaskad ob Slunjčici, ki se izliva v reko Korana. Ta izvira v narodnem parku Plitvička jezera.

Oddaljenost od Ljubljane: približno 226 kilometrov.

Posebno navdušuje: Avtor prvega pisnega dokumenta o kraju Slunj je bil kranjski plemič Janez Vajkard Valvasor; to je bilo leta 1689. 

Baško jezero, Avstrija

Foto: Mildax/Shutterstock

Baško jezero, v nemškem prevodu Faaker See, je ledeniško jezero na avstrijskem Koroškem. Leži ob Beljaku sredi hribovite pokrajine na nadmorski višini 544 metrov in ima povprečno globino 16 metrov.

Oddaljenost od Ljubljane: približno 90 kilometrov.

Posebno navdušujeta: zgledna urejenost okolice in skrb za ohranjanje narave. 

Fužinski jezeri, Italija

Foto: Zebra-Studio/Shutterstock

V Julijskih Alpah v Mangartski dolini blizu Trbiža sta Fužinski jezeri, imenovani tudi Belopeški, Mangartski ali Klanški. Vse do leta 1918 sta sodili pod slovensko oziroma kranjsko ozemlje. Njuna globina je okrog 10 metrov, ležita pa na nadmorski višini 929 metrov.

Oddaljenost od Ljubljane: približno 100 kilometrov.

Posebno navdušuje: čarobnost, ki je navdihnila že slikarja Marka Pernharta. Njegovo osupljivo lepo umetniško stvaritev Klanško jezero v nevihti iz leta 1852 si lahko ogledamo v Narodni galeriji v Ljubljani. 

Termalno jezero Heviz, Madžarska

Foto: Botond Horvath/Shutterstock

Jezero Heviz je vulkanskega izvora in s kar 4,4 hektara površine velja za največje termalno jezero v Evropi. Toplotno se napaja iz kraterja na globini 38 metrov in glede na to, da je naravno in toplo, nima ravno vonja po vijolicah. Poleti jezero z blagodejnimi učinki doseže povprečno temperaturo 34 stopinj, pozimi pa ne manj kot 23 stopinj. Zaradi najdenih zlatnikov predvidevajo, da je bilo zdravilišče v tem kraju že v času Rimljanov.

Oddaljenost od Ljubljane: približno 310 kilometrov.

Posebno navdušuje: plavanje med nešteto lokvanji, zlasti ko tudi zacvetijo.