Kaj pravi znanost o tem, da občutek pripadnosti, bližine, krepi imunski sistem? 

V zadnjem desetletju pospešeno napreduje raziskovanje področij, ki povezujejo človekovo psiho (še posebej delovanje čustev) z biološkimi zakonitostmi človeškega telesa in vplivi na njegovo fiziologijo. V raziskavah se potrjuje dejstvo, da so omenjeni sistemi med seboj povezani in vzajemno vplivajo drug na drugega. Dokazano je, da stresni hormon uničujoče vpliva na človeško telo, tudi na naš imunski sistem. Ker gre za vzajemne vzvratne povezave, šibkejši imunski sistem vpliva tudi na psihično delovanje/stanje človeka, ki je manj učinkovito. Občutek varne navezanosti, kamor sodita tudi zavedanje in občutenje pripadnosti, bližine, podpira regulacijo stresnega doživljanja ogroženosti. Vemo, da se dojenčkovi možgani lahko zdravo razvijajo, če doživljajo izkušnje varne odzivnosti staršev in skrbnikov. Naše telo se torej zdravo uravnava preko občutka varnosti. 


Ali osamljenost res ubija? 

Ljudje ne preživimo brez navezanosti na druge. To, da smo v stiku z drugimi, da z njimi komuniciramo, je naša biološka potreba. Ko naše potrebe niso zadovoljene, nastopijo težave. To lahko opazimo v času trenutne epidemije, ko smo bolj izolirani, imamo manj socialnih stikov. Izolacija je povezana s povečanjem nestrpnosti in agresije, zmanjšano odpornostjo na stres in imunost, nastopijo motnje spanja, hranjenja, pride do zlorabe opojnih substanc, lahko se pojavi depresija. Ljudje, ki so na primer zboleli in imajo stik z bližnjimi, hitreje ozdravijo. Tisti, ki nimajo stika z drugimi in so osamljeni, izgubijo smisel in voljo do življenja, posledično tudi do ozdravljenja.

V partnerskem odnosu ne uporabljajte ubijajočih načinov, kot so kritika, pritoževanje, primerjanje z drugimi, nerganje. Dajte to stran in zavestno se lahko naravnate, da naredite nekaj za večjo kvaliteto odnosa. 

Ali ljubezen (vseh vrst) zdravi tudi depresijo, zmanjšuje občutek strahu?

Depresija je povezana z izgubo ali pomanjkljivo zadovoljitvijo naših potreb po varni navezanosti. Vsi ljudje rabimo občutek, da je nekomu mar za nas, da nam je nekdo na voljo in je odziven, da nas sliši in nam je v oporo. Tako se počutimo varno, smo polni optimizma in upanja. Občutek varnosti je protiutež strahu in zdravilo za tesnobo. 

Morda vaz zanima še: 

Pospravljanje v karanteni: Kam lično zložiti vse te čevlje