Kaj je laminacija obrvi?

Laminacija ali fiksiranje je postopek trajnega oblikovanja obrvi, s katerim dlačicam spremenimo smer, da dobimo želeno obliko obrvi. Je popolna rešitev za tiste, ki nimajo simetričnih. To se navadno zgodi, če so dlačice neukrotljive in sledijo drugačni smeri, kot si ženska želi. Z laminacijo dosežemo simetrijo in videz košatih, bolj polnih obrvi. Po postopku so dlačice bolj ubogljive, lažje jih češemo.

Sem zagovornica praktičnih rešitev in naravnega videza, zato vrisovanja obrvi ne izvajam. Pri permanentnem vrisovanju se barva kot pri tatujih izpira, koža se z leti obnavlja, lušči, razteguje in izgublja tonus, zato permanentno vrisovanje ni pametna rešitev za tiste, ki želijo doseči naravni videz.    

Kje na svetu so se laminacije spomnili in kje ste se tega priučili vi?

Tehnika izvira iz Rusije, najbolj priljubljena je v Angliji, a se hitro širi po vsej Evropi. Ker imam izkušnje z oblikovanjem obrvi, sem morala opraviti samo tečaj, na katerem so mi pokazali postopek in uporabo izdelkov. Pomembno je znanje oblikovanja obrvi, saj potem laminiramo dlačice glede na obliko obraza. 

Ali lahko laminacijo izvajate tudi na zelo tankih obrveh?

Postopek odsvetujem strankam, ki imajo zelo redke, tanke in kratke obrvi, alergije ali pa so imele v preteklosti reakcije na kozmetiko, barvila in poltrajno tetoviranje. Prav tako ga ne priporočam ljudem, ki imajo praske na obrazu, opekline, brazgotine v bližini oči, okužbo oči ali vnetje na predelu obrvi. Odsvetujem ga tudi tistim, ki imajo hormonske motnje, kronične bolezni ali pa so jim pred kratkim naredili kemični ali mehanski piling obraza.

Koliko časa so vidni učinki postopka?

Rezultati laminiranja obrvi niso trajni, so pa obstojni od šest do osem tednov. Potem se dlačice počasi vračajo v prvotno stanje. Včasih je treba več obravnav, da dosežemo želen rezultat. 

Kako pogosto laminacijo priporočate svojim strankam? Verjetno ne vsakič, ko si pridejo k vam oblikovat obrvi?

Postopek laminacije priporočam na dva ali tri mesece, odvisno od dlačic. Svetujem pa redne mesečne obiske, na katerih jih strankam uredim in oblikujem. Kako doma vzdrževati in negovati laminirane obrvi, vam bo gotovo svetoval stilist, ki bo postopek opravil.


Ali ima laminacija lahko negativne učinke na kožo in dlačice?

Obrvi so po zgradbi in sestavi mnogo šibkejše in bolj nagnjene k uničenju kot trepalnice, zato je nujno, da oseba, ki izvaja laminacijo, pozna pravilen postopek, zna uporabljati izdelke in s tem ne povzroči, da dlačice postanejo redkejše in šibkejše. Uporabljene kemikalije so nežnejše kot barva, a kljub temu lahko dražijo občutljivo območje vek. Tudi zato je zelo pomembno, da postopek opravlja izkušen stilist, ki poskrbi, da se izdelek ne razširi na veke. Svojim strankam tudi priporočam, da laminirane obrvi vsak večer namažejo z organskim oljem.

Ženske si v skladu z aktualnimi smernicami želijo gostih obrvi, a so ob pogledu v ogledalo pogosto nesrečne, saj so lahko zaradi puljenja redke in šibke, prav tako začnejo izpadati z leti. Kaj lahko storimo same doma?

Napačno oblikovanje in pretirano puljenje povzročita, da dlačice ne zrastejo več. Za ponovno rast in zgostitev obrvi priporočam uporabo serumov, a sta tudi pri tem potrebna vztrajnost in malo potrpljenja, saj ne zrastejo čez noč. Do takrat pa lahko ženske s pomočjo senčenja zapolnijo predele manjkajočih dlačic.

Eksperimentiranje in poseganje v naravno obliko obrvi lahko povzročita, da katera od izpuljenih dlak ne zraste več. Sledi dolgotrajen proces, da dlačice ponovno zrastejo, včasih pa se to tudi ne zgodi. Zato je pomembno, da se prepustite rokam izobraženega strokovnjaka.   

Kaj pa bolj dolgoročne rešitve, vrisovanje obrvi in podobno?

Sem zagovornica praktičnih rešitev in naravnega videza, zato vrisovanja obrvi ne izvajam. Pri permanentnem vrisovanju se barva kot pri tatujih izpira, koža se z leti obnavlja, lušči, razteguje in izgublja tonus, zato permanentno vrisovanje ni pametna rešitev za tiste, ki želijo doseči naravni videz. Ženskam najprej svetujem uporabo serumov in to, da pustijo obrvi rasti. Če ni napredka, jim svetujem permanentno vrisovanje, a jih seznanim tudi s tveganji postopka.

Danes je smešno, ko na televiziji naletiš na film iz devetdesetih in vidiš katero od hollywoodskih zvezdnic s tanko populjenimi obrvmi. Očitno je to eden od trendov, ki se ne bo vrnil?

Obrvi so ena izmed značilnosti na obrazu, ki se je drastično spreminjala. Slavne lepotice in tudi zgodovinski dogodki so vplivali na spreminjajoče se sloge. Vsako desetletje je imelo svoj slog oblikovanja. Obrvi so bile tanke, debele in okrogle oblike. Bomo videli, kaj bo prinesel čas, a jaz upam, da se moda tankih obrvi ne vrne. Že od nekdaj pa tudi verjamem, da so trendi nekaj, čemur ni treba slepo slediti. 

Pred in po laimnaciji obrvi

Včasih smo si jih oblikovale same doma s pinceto pred ogledalom, zdaj pa vemo, da je to vse prej kot preprosta naloga. Koliko let se že vi izobražujete in katera je najpomembnejša lekcija, ki ste se je naučili?

Moje znanje temelji na profesionalnem, visokošolskem izobraževanju in dolgoletnih izkušnjah. Ugotavljam, da so pri večini strank težava preveč populjene obrvi, ker so to izvajale same doma ali pa so zaupale ljudem, ki na tem področju niso izobraženi. Eksperimentiranje in poseganje v naravno obliko obrvi lahko povzročita, da katera od izpuljenih dlak ne zraste več. Sledi dolgotrajen proces, da dlačice ponovno zrastejo, včasih pa se to tudi ne zgodi. Zato je pomembno, da se prepustite rokam izobraženega strokovnjaka.

Vaša strast so tudi nohti, natančneje permanentno lakiranje. Kakšne so smernice na tem področju?

Ponovno se vračajo kožne barve v bolj čokoladnih odtenkih, vojaško zelena, topla rumena in oranžna, bordo rdeča in tudi temno modra. Še ena jesenska zapoved bodo mešani odtisi, tako dobesedni kot abstraktni, kot so pikice, pike in črte. Še naprej pa ne boste zgrešile, če boste imele vsak noht pobarvan z drugo barvo, a pozor, v odtenkih morajo biti iste barve.