V New Yorku je delala v znani trgovini Enfleurage, meki eteričnih olj z vsega sveta. Moč vonja jo je malone zasvojil, predvsem je pri sebi zaznala spremembe v počutju. Začela je raziskovati in izdelovati prve botanične parfume. Ob vrnitvi v domovino se je vpisala v šolo aromaterapije in naredila več tečajev masaže. Vedela je, da so vonji njena strast, in čeprav je podjetje ustanovila med krizo in kot mati samohranilka, je močno verjela v svoje poslanstvo aromaterapevtke.

Vaše podjetje se imenuje Magnolija, je to morda vaše najljubše drevo?

Vsa drevesa so mi ljuba. Magnolija je posebna, ker je mogočno drevo z nežnimi, opojno dišečimi cvetovi – zelo ženstvena je. Ime sem izbrala zaradi slaščičarne Magnolia Bakery v New Yorku, kjer prodajajo mini tortice. Mimo slaščičarne sem šla vsak dan na poti v šolo in vedno je na vstop čakala dolga vrsta ljudi. Predstavljala sem si, da bo ime Magnolija tudi meni prineslo srečo. 

Vonj vpliva na različne dele možganov, predvsem na limbični sistem, v katerem se hranijo čustva in kjer je center za spomin. Prav zato ima vonj močno čustveno konotacijo. V hipu nas prestavi v drug svet. Vonji lahko umirjajo, stimulirajo, delujejo evforično ali krepijo kognitivne sposobnosti. 

Kaj nam pravzaprav dobrega naredi aromaterapija?

Aromaterapija je na splošno napačno razumljen pojem. Večina ljudi pomisli na dišeče svečke ali masažo z opojnimi olji. Eterična olja lahko uporabljamo na več načinov, od najbolj preprostih, kot je odišavljanje prostora z izparilnikom, do zahtevnejših aplikacij, ki zahtevajo strokovno medicinsko znanje in vključujejo tudi oralno uporabo. Sama učim in spodbujam uporabo eteričnih olj za vzdrževanje in podporo zdravja ter dobrega počutja. Na tej točki lahko res ogromno naredimo, saj delujejo na naše fizično in psihično telo. Vonj vpliva na različne dele možganov, predvsem na limbični sistem, v katerem se hranijo čustva in kjer je center za spomin. Prav zato ima vonj močno čustveno konotacijo. V hipu nas prestavi v drug svet. Vonji lahko umirjajo, stimulirajo, delujejo evforično ali krepijo kognitivne sposobnosti. 

Kateri vas najbolj navdihujejo, kje vas prevzamejo?

Eterično olje, ki mi je všeč od prvega trenutka, je neroli – cvet grenkega pomarančevca. Ima cvetni, citrusni, svež, nekoliko zelen vonj. Predstavljam si, da tako dišijo nebesa. Je vonj, ki daje upanje, sama ga uporabljam, kadar se spopadam s tesnobo. Sicer pa imam rada vse vonje, posebno vonje narave. Ni treba, da mi dišijo prijetno, bolj me zanima, kakšno občutenje vzbudijo v meni. Recimo, še vedno nosim v sebi vonj jeseni v Brooklynu. Kadar potrebujem odklop, si ga prikličem v spomin. 

Zadnje čase je v prazničnem času znova priljubljen vonj kadilne bosvelije, ki globoko pomirja, nam pomaga pri vpogledu vase in čisti misli ter čustva, ki jih ne potrebujemo. Tudi vonj iglavcev je čudovit; iglavci izboljšajo kakovost zraka v prostoru, pomagajo nam, da lažje zadihamo, in v naš dom vnesejo vonj narave. 

Kako je nastala vaša kozmetična kolekcija Makosh in kaj pomeni to ime?

Ideja je v meni nastajala več let, izdelki Makosh so pravzaprav nadgradnja izobraževanj in po njih so me spraševale tudi moje udeleženke. Obožujem olja za telo, uporabim jih vsako jutro, zato sem vedela, da bo to moja prva kolekcija. Nastali so trije vonji z različno namero: Equilibrium globoko pomirja in krepi notranji mir, Aurora dviga razpoloženje in vzbuja čutnost, Virago pa daje moč in energijo. Kolekcijo sem ustvarila, ker verjamem, da lahko z izdelki ljudem polepšam dan. Nastajali so leto in pol, vsak ima vsaj trideset verzij, saj sem želela, da ne diši lepo samo ob nanosu, temveč da se tudi skozi čas na koži lepo razvije. Makoš je vrhovna slovanska boginja, boginja plodnosti in zaščitnica žensk. Ker je kolekcija namenjena ženskam in negi ter proslavljanju ženstvenosti, se mi zdi, da nam bo Makoš v podporo. Z izdelki želim prodreti v tujino, zato sem seveda uporabila mednarodno verzijo imena, Makosh. 

Zakaj je pomembno, da se negujemo z naravnimi izdelki?

Naravni izdelki se v marsičem razlikujejo od konvencionalnih in moje osebno mnenje je, da naj vsakdo uporablja, kar mu najbolj ustreza. Naravne izdelke obožujem iz več razlogov. Prvič, ne prenesem sintetičnih vonjev komercialne kozmetike in parfumov. Drugič, naravni izdelki vzbujajo povsem druge občutke, krepijo zavedanje narave in nas povezujejo z našimi koreninami – vendarle smo tudi sami del narave. Tretji razlog je, da so naravni izdelki, če so narejeni iz obnovljivih virov in etično pridobljenih sestavin, veliko bolj prijazni do narave, saj so biorazgradljivi. Naravne sestavine so nežna podpora naravnim procesom naše kože. 

Vsi vemo, da prava sivka pomirja, da uravnava živčni sistem, vendar če nam njen vonj ne ustreza ali če imamo v zvezi z njim kakšen negativen spomin, na nas ne bo imela želenega delovanja. 

Kateri je najpomembnejši izdelek za kožo pozimi?

Pozimi je res priporočljivo, da uporabljamo izdelke, ki vsebujejo rastlinska olja in masla, saj ta ščitijo pred zunanjimi vplivi, kot sta mraz in veter. Sama rada uporabljam negovalna olja za telo, ki jih nanesem takoj po prhanju, ko je koža topla in vlažna. Nega obraza je odvisna od tipa in stanja kože; na splošno je pozimi pogosto izsušena in potrebuje vlaženje, tako da so vlažilne kreme vsekakor blagodejne.


Iz katerih pa naj si v domači kopalnici pripravimo lepotilnico?

Tudi če nimate nobenega znanja o izdelavi naravne kozmetike, si lahko pripravite odličen piling za telo, iz sestavin iz kuhinje. Drobno mleto morsko sol zmešate z olivnim oljem, da dobite gosto pasto. Za vonj lahko dodate naribano lupino ekološke limone ali zrnca vaniljevega stroka. Takšen piling nanesemo med prhanjem, dobro ga vmasiramo v telo in speremo. Koža je po uporabi gladka in navlažena. Parno kopel za obraz si lahko pripravimo iz domačih zelišč, recimo pravo kamilico uporabimo za občutljivo kožo, rožmarin za mastno in vrtnico za zrelo. Kot oblogo za lase lahko uporabimo kokosovo olje, masko za obraz pa naredimo iz medu in gline. Veliko teh zvijač so poznale že naše babice. Z malce več znanja o formulaciji naravne kozmetike in poznavanjem eteričnih olj pa si lahko ustvarimo zares razkošen domači spa. 

Kateri vonj v resnici najbolj pomirja, odžene stres, vrača energijo?

Vonj doživljamo zelo individualno in ne obstaja univerzalen, ki bi bil najbolj pomirjajoč. Pri izbiri, zlasti kadar želimo delovati na čustva in psiho, je pomembno, da izberemo takšnega, ki nam je prijeten. Vsi vemo, da prava sivka pomirja, da uravnava živčni sistem, vendar če nam njen vonj ne ustreza ali če imamo v zvezi z njim kakšen negativen spomin, na nas ne bo imela želenega delovanja. Na splošno med pomirjajoča eterična olja štejemo pravo sivko, neroli, rimsko kamilico, sladki majaron, vrtnico, pelargonijo, mandarino, vetiver. Za stimulativna pa veljajo rožmarin, poprova meta, limona, bazilika, brin. 


Kaj lahko storimo zase, ko se potiho priplazi depresija?

Sama se najraje zatečem v gozd, spečem jabolčno pito ali si zavrtim dobro glasbo. Povonjam neroli in izvajam hvaležnost. Pomembno je, da angažiramo vse čute, se obdamo z lepimi stvarmi in ohranimo pozitivno naravnanost, kar v teh časih vsekakor ni preprosto. Številne študije govorijo o delovanju eteričnih olj na različne nevrotransmitorje in s tem potrjujejo njihovo učinkovitost tako pri tesnobi kot depresiji – v študijah so uporabljena eterična olja sladke pomaranče, nerolija, prave sivke in bergamotke. Uporabimo jih lahko v difuzorju ali eterično olje kapnemo na robček ter ga povonjamo.

Po čem naj v prazničnem času diši dom?

Verjamem, da ima vsako čustvo svoj vonj; ne samo prazniki, vsak dan naj diši po sočutju, prijaznosti in ljubezni. Z vonji eteričnih olj lahko prikrijemo neprijetne vonje, ne moremo pa prikriti zamer, jeze in sovraštva. Poskrbimo, da bo vsem lepo, da se bodo vsi člani družine počutili slišani. Šele takrat odišavimo dom, kajti kot sem že omenila, vonj je močno povezan s čustvi in spominom. Praznična klasika, ki je vedno moderna, so klinčki, cimet in pomaranče. Zadnje čase je v prazničnem času znova priljubljen vonj kadilne bosvelije, ki globoko pomirja, nam pomaga pri vpogledu vase in čisti misli ter čustva, ki jih ne potrebujemo. Tudi vonj iglavcev je čudovit; iglavci izboljšajo kakovost zraka v prostoru, pomagajo nam, da lažje zadihamo, in v naš dom vnesejo vonj narave.