1. KDO: Saša Kralj
2. KAJ: Profesorica angleškega jezika na Srednji gradbeni, lesarski in vzgojiteljski šoli ŠC Novo mesto, ki je bila v akciji Dolenjskega lista izbrana za učiteljico leta
3. ZAKAJ: Ker na mladih svet stoji


»Pomembno je, da so dijaki sproščeni, da se počutijo sprejete in razumljene ter da dobijo občutek, da so vredni. To si želijo tako mladostniki, ki so v srednji šoli še toliko bolj občutljivi, saj so na poti odraščanja, kot mi, odrasli,« je dejala, ko je bila v akciji Dolenjskega lista izbrana za učiteljico leta. Preprosto pravilo, na katero pa radi pozabimo. Kako njej uspe vedno znova upravičiti zaupanje svojih dijakov? 

Danes je težko biti mlad, saj vse teži k popolnosti, zato jih moramo mi opogumljati in jim povedati, da bodimo to, kar smo. 

Saša Kralj, profesorica angleškega jezika na srednji gradbeni, lesarski in vzgojiteljski šoli ŠC Novo mesto, pravi, da je že od nekdaj rada pomagala drugim, pri čemer sta ji bila vzor njena starša. »Onadva sta bila moja največja učitelja, saj sta se trudila, da so se vsi okoli njiju počutili dobro. Je pa res, da moraš biti dober, ne pa naiven,« nam zaupa. Da bo učiteljica, je vedela že zgodaj: »Spomnim se, da sem že kmalu, ko sem znala pisati, doma naredila redovalnico in vanjo vpisovala ocene. No, danes mi je to opravilo najmanj všeč. Smo pa imeli v srednji šoli učitelja zgodovine, ki je tako zanimivo podajal snov, da se je potem skoraj pol razreda odločilo za študij zgodovine. Morda se učitelji premalo zavedamo, kako velik vpliv imamo na mlade,« pravi. 


»Največ, kar lahko učitelj da učencem, je, da jim pokaže, da mu je mar zanje. Ko začutijo to, so sproščeni ter lažje in z večjo motivacijo usvajajo učno snov. Učna snov je pomembna, toda več poudarka bi morali dajati pripravi na življenje, učenju o odnosih,« pove. Svoje dijake zna tudi posvariti: »Vedno znova jim poudarjam, da je virtualni svet zelo popačena slika realnosti. Danes je težko biti mlad, saj vse teži k popolnosti, zato jih moramo mi opogumljati in jim povedati, da bodimo to, kar smo. Vsak je edinstven.« In še nekaj je obvezna sestavina njenih šolskih ur, to je humor. Šale, videi ali šale na račun dijakov ali nje, to je na meniju vsakodnevno. 

Učno šibkejši so se v tem sistemu izgubili 

Zadnje dve leti sta bili za učitelje polni izzivov, veliko smo poslušali o tem, kakšne posledice bo epidemija pustila na mladini. Saša Kralj o tem pove: »Pouk na daljavo je za pridne učence. Manj delovni ali učno šibkejši so se v tem sistemu izgubili in zdaj je opažen upad motivacije, ocene so slabše. So pa tu naši dijaki v prednosti, saj večinoma izhajajo iz podeželskega okolja, ki je bilo karanteni prijazno,« opaža. »Morda lahko zdaj, po dobrih petih mesecih pouka v učilnici, rečem, da smo dosegli tisto pravo delovno storilnost in pristen odnos,« strne. 

Šola na daljavo je pustila posledice na mladih. Foto: Beton studio/Shutterstock

Držimo se zdrave kmečke logike 

Zanjo je ključno, da igra pošteno tako v službi kot zasebno. »To je kar zahtevno, saj svet ne deluje tako. Pomembno je, da ljudem lahko pogledaš v oči brez slabe vesti. Zato tudi dijakom vedno govorim – bodi, kar si. Ko igraš, to ljudje začutijo,« pravi priljubljena učiteljica. Kje pa nauke črpa ona? »Obstaja toliko knjig in predavateljev, ki učijo, kako živeti. Tudi jaz jih rada prebiram in vzamem iz njih tiste nauke, ki so mi blizu. Držimo se zdrave kmečke logike – mislim, da jo potrebujemo bolj kot kadar koli v zgodovini,« sklene.