Zoper nadrejenega lahko vložite zasebno tožbo zaradi obrekovanja

Zahvaljujem se vam za zelo zanimivo vprašanje. 

Naj začnem kar z videospotom pesmi Owner Of A Lonely Heart (lastnik osamljenega srca) britanskih rokerjev Yes iz osemdesetih let prejšnjega stoletja, ki je dolgo časa veljal za najboljši glasbeni spot nasploh. Ta prikazuje mlajšega uslužbenca, ki ga med sprehodom po londonskih ulicah ugrabita dva človeka, ga prisilno odpeljeta v ogromno, sivo in duhamorno poslovno stavbo, v kateri na stotine resigniranih uslužbencev opravlja monotono, duhamorno, skoraj suženjsko delo. Nadzira jih veliki vodja, Big Brother, ki bdi nad vsakim njihovim korakom in pozorno spremlja, da se kdo izmed njih ne bi morda uprl in začel delati kaj po svoje.  

Skupina Yes je očitno že v osemdesetih letih prejšnjega stoletja genialno predvidela, kam pelje svet neoliberalnega kapitalizma, katerega vse manj skriti namen je rekrutirati čim večje število, po možnosti zakreditiranih delavcev in jih pod pretnjo izgube zaposlitve in s tem tudi zmožnosti odplačevanja kredita in strehe nad glavo prisiliti k opravljanju super stresnega in duše oropanega dela. 

Današnji časi so kot naročeni za tak delavski mazohizem. Le pomislimo: Povprečni zaposleni odide v službo ob sedmih zjutraj, vrača se okrog petih, šestih popoldne in od dneva mu ostane bore malo. Nas potem preseneča, da njegove miselne procese v glavnem okupirajo le še denar, krediti, odnosi s šefi, sodelavci … Idealna formula za intelektualno nazadovanje! 

Vaša situacija ni lahka. Znašli ste se na razpotju, saj ste ugotovili, da vas sicer dobro plačana služba ne osrečuje več zaradi slabih odnosov v podjetju in zaradi napačnih vrednot, ki v njem vladajo. Lahko bi sicer dali odpoved, a se bojite, da vas bo direktor, ki je vpliven v finančnih krogih, očrnil, kamorkoli boste odšli. Vi pa ste še mladi in neizkušeni, brez »vezic in poznanstev«. Vaše kvalifikacije vam sicer omogočajo, da bi lahko dobili zaposlitev v kakšni drugi finančni družbi, a se bojite »maščevanja« užaljenega direktorja. 

Zaradi morebitnega spletkarjenja vašega nadrejenega, se vam sicer ponuja možnost, da zoper njega vložite zasebno tožbo zaradi obrekovanja v skladu s 159. členom Kazenskega zakonika (KZ-1). V skladu s tem členom se lahko tisti, ki o kom trdi ali raznaša kaj neresničnega, kar lahko škoduje njegovi časti ali dobremu imenu, čeprav ve, da je to, kar trdi ali raznaša, neresnično, kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do šestih mesecev. Če je tisto, kar se neresnično trdi ali raznaša, take narave, da ima hude posledice za oškodovanca, se storilec lahko kaznuje celo z zaporom do dveh let. 

Vprašanje je sicer, ali boste s sprožitvijo sodnega postopka zoper direktorja dosegli tisto, kar si želite. Morda bo direktor res obsojen, vi pa boste na ta način dosegli določeno moralno in materialno satisfakcijo, a vam bodo verjetno vrata drugih podjetij v vaši panogi še vedno zaprta, če pravite, da ima direktor res tak vpliv pri kolegih, da jih recimo lahko prepriča, da ste problematična oseba za zaposlitev. 

Zato vendarle razmislite tudi o tem, da bi malo tvegali in se odločili za karierno pot, ki vam bo prinesla več osebnega zadovoljstva. Naj vas pri tem morebitna nižja plača in malo nižja raven socialne varnosti ne ovira. Pretehtajte: slabo delovno okolje navkljub višjemu dohodku uničuje človekovo zdravje, ki si ga je težko povrniti, kar pa ne velja za službo in denar. Njuna izguba ni nepovratna, je le začasna. Trajna pa je svoboda in zadovoljstvo, ki si jo lahko pridobite s spremembo karierne poti. 

In še za konec: Veste, kako se končna videospot skupine Yes? Mladi uslužbenec se kot lev bori, da bi se izvil iz prijema dveh »goril«, ki ga peljeta na prisilno delovno mesto. Po hudih bitkah mu nekako uspe pobegniti. Zateče se v dvigalo, s katerim se odpelje na vrh, na teraso stolpnice. Spet je svoboden, a le za kratek čas, saj ga kmalu obkoli nova skupina »goril«, tokrat jih je že pet, šest. Napeto gleda v vse smeri, če bi se mu kje vendarle ponudila priložnost za nov pobeg. Kmalu uvidi, da mu preostane le še ena možnost. Vrže se s stolpnice v globino, pri čemer se spremeni v ptiča in odleti svobodi naproti. Postane lastnik osamljenega, a svobodnega srca. Metaforično, a pomenljivo.