Ne samo do drugih, prijazni morate biti najprej do sebe

Spoštovana,

hvala za vaše pismo. Zanimivo je, da pišete, da ste dobri in ponižni do drugih. A najbolj pomembno pri vsem skupaj je, kakšni ste do sebe. Ste tudi do sebe dobri in prijazni? Se imate res radi? Sklepam, da ne, ker verjamete, da nimate sreče v ljubezni. Žal pa je v ljubezni to, kako dojemamo sebe, izredno pomembno. Če smo nesigurni vase, dvomimo v lastno vrednost, se zaničujemo in tako naprej, se to zrcali v naših odnosih. Pogosto takšni tudi privlačimo ljudi, ki še potrjujejo naša negativna čustva in nas naprej zlorabljajo.

Zato bi bil prvi korak k spremembi, da vzljubite sami sebe. To je seveda lažje reči kot narediti. Pogosto so za slabo samopodobo krivi vzorci iz preteklosti, ki postanejo naš življenjski skript (scenarij), po katerem nezavedno živimo in zaradi katerega preigravamo določne vloge znova in znova. Ta skript je lahko tudi patološki in takrat zaradi njega sprejemamo napačne odločitve in zaključke o pomembnih življenjskih vprašanjih ter ne živimo v skladu s stvarnostjo. Posledično nas torej ovira pri tem, da bi zaživeli polno in srečno.

Da življenjski skript razrešimo in presežemo, je večinoma potrebna zunanja pomoč usposobljenega strokovnjaka, zato bi vam toplo svetovala, da poiščete usposobljenega terapevta ali terapevtko, ki vam bo pomagal/a narediti premik v pravo smer. Skozi terapije boste namreč bolje spoznali sami sebe in razvozlali vzorce slabih odnosov, ki se vam ponavljajo.

V terapiji se človek nauči tudi samospoštovanja, ki je nujno za kakovostne medosebne odnose. Ne rečejo zaman, da ne moreš spoštovati drugih, če ne spoštuješ najprej sebe, saj je osnova vseh odnosov ta, ki ga imamo sami s seboj in ki nas spremlja do konca življenja. Če se v odnosu s sabo počutimo slabo, bodo to občutili tudi naši bližnji, naš partner, naši prijatelji, sodelavci. Ko imamo radi sebe, ko se počutimo dobro v svoji koži in smo zadovoljni, to prav tako občutijo ljudje okrog nas.

Vprašajte se, v kakšni družbi bi torej sami radi živeli? Ob nekom, ki je nesrečen, ali nekom, ki ima rad sebe in svoje življenje? Kako se ljudje ob nas počutijo, ni odvisno le od tega, kako prijazni smo mi do njih, ampak od tega, kakšno energijo izžarevamo. Včasih se nam zdi, da smo v odnosu naredili vse prav do drugega, a partner odide, ker ne prenese več negativne energije, ki jo imamo do sebe.  

Mislim, da bi vam zelo koristilo, da se poglobite v to, kakšni ste sami do sebe in kako skrbite za svoje dobro počutje, tudi s postavljanjem meja drugim. Pohvalno je, da ste prijazni do drugih in radi dajete, a zaslužite si, da pocrkljate in ljubite tudi sebe. Želim vam vso srečo!