Začnite prakticirati hvaležnost

Pozdravljeni,

najprej najlepša hvala, ker nas berete in hvala tudi, da ste nam zaupali svojo zgodbo. Verjamem, da ste veliko let trdo delali in vlagali energijo v vajin odnos, da bi napredoval do točke zakona. Poroka je poseben obred, ki prinaša občutek varnosti in zavetja, kot ste zapisali, zato je razumljivo, da se po dolgoletnem trudu počutite, da ste dosegli svoj cilj.

Vendar pa poroka ni končna postaja pred srečnim koncem para, tudi po njej se je namreč potrebno še vedno truditi za odnos, drugače se ohladi in veliko zakoncev se zato odtuji drug od drugega in tudi razide. Moje vprašanje za vas je, kako ste doživljali dneve po poroki. Ali ste čutili hvaležnost, ker sta vajino ljubezen kronala s poroko? Hvaležnost nam pomaga, da se osredotočimo na vse dobro, kar že imamo v življenju in nam prinaša srečo. Ko izrekamo hvaležnost (naj bo to naglas ali v mislih sami pri sebi), se pravzaprav odpiramo za še več pozitivnih izkušenj. Več raziskav je pokazalo, da hvaležnost blagodejno vpliva na različna področja našega življenja, prispeva pa tako k telesnemu ugodju kot tudi duševnemu, saj spodbuja prijetna čustva in zmanjšuje neprijetne občutke ter krepi motivacijo in pripomore k bolj učinkovitemu doseganju ciljev. Prav zato bi vam svetovala, da začnete prakticirati hvaležnost.

Veliko stvari prihaja iz nas samih, in če nam kaj ni všeč, lahko to spremenimo le tqko, da spremenimo najprej svoje obnašanje in mišljenje. Ko naredimo spremembo pri sebi, bodo sledile tudi spremembe okoli nas, saj se bo okolica odzvala na naše drugačno delovanje. Če torej želite izboljšati odnos s partnerjem, nikar ne kažite s prstom nanj in se ne trudite spremeniti njega, ampak najprej spremenite svoj način obnašanja do njega, to pa bo izzvalo spremembo tudi pri njem.

Pravite, da so po poroki med vami nesoglasja in da ste korak pred tem, da se odselite. Preden storite to, vam svetujem, da se ozrete v vajino preteklost in se osredotočite na vse tiste stvari, ki jih cenite na partnerju. Skupaj sta že 15 let, poročena zadnja tri, gotovo je bilo veliko razlogov, da ste vztrajali v vaši zvezi. Pomislite, kaj vas je držalo ob njem vsa ta leta? Zakaj ste se vsak dan, ob vseh drugih ljudeh, ki so vstopali v vaše življenje, vedno znova odločili prav zanj? Spomnite se, zakaj je on poleg vseh drugih vaša izbira. Predvidevam, da do poroke niste čutili, da je partner popolnoma vaš, zato ste se zanj borili. Takrat ste še videli vse čudovite plati njegove osebnosti, ki bi jih izgubili, če bi vas zapustil. Po poroki je ta strah izpuhtel, saj je postal vaš mož, ni se vam bilo treba več truditi in začeli ste se osredotočati na stvari, ki vas pri njem motijo.

Ko boste spremenili pogled na partnerja, se osredotočili na njegove vrline in vajin odnos znova ugledali v luči hvaležnosti namesto samoumevnosti, se bodo začele stvari obračati na bolje. Opazila bosta, da se je nesmiselno prepirati za malenkosti in bolj bosta uživala v družbi drug drugega. Pa ne pozabite, odnosi so živa stvar, in če jih želimo ohraniti trdne in dobre, se moramo zanje truditi vsak dan do konca življenja. Srečno!