Nihče od staršev nima pravice kritizirati vaše odločitve

Vaša odločitev, da zvezo končate, je glede na okoliščine ustrezna. Veseli me, da ste oseba, ki si ne meče peska v oči in ki je sposobna videti stvarnost. Vajina zveza, ki je segala še v gimnazijske klopi, ni imela mnogo možnosti, da bi preživela. Mladostniške zaljubljenosti so pogosto kratkega veka. Vajina zveza je trajala še dokaj dolgo. V puberteti in adolescenci so mladi ljudje še zelo vpeti v svoje razvojne procese. Telesno so sicer videti odrasli, na področju psihe pa njihov razvoj še ni končan. V tem obdobju se pri osebah pojavijo tiste lastnosti, o katerih znanstveniki pravijo, da so prirojene. Od tod tudi opažanja številnih staršev, da svojega otroka ne poznajo več, ker se je tako spremenil.

Želim vas spomniti, da sta se tudi vidva v teh letih spremenila, da nista več najstnika iz prve gimnazije. Spremembe so lahko različne, od življenjskega sloga, interesov, tudi vrednot. Poleg tega je pomembna telesna bližina. Če pretežno živita narazen in je malo osebnih stikov, je to zelo naporno za zvezo. Pravijo, da je najdaljše obdobje ločenosti, ki jo zveza lahko prenese brez večje škode, šest mesecev. Tiste zveze, ki zdržijo dolge ločitve, pa kljub temu obstanejo in ohranijo ljubeč odnos, so zveze zrelih ljubečih ljudi. Močna čustvena povezanost, ljubezen, je tista, ki jim daje moč, da premostijo vse težave. Dobro je, da ste si upali priznati, da vajina zveza ne zadovoljuje več vaših potreb in da sta se s fantom čustveno ohladila. V življenju je zelo pomembno, da si znamo prisluhniti. Zdaj se dobro počutite med vrstniki, s katerimi se družite. Zdi se mi, da preživljate del svojega življenja, ki ste ga že skoraj zamudili. Mislim na prijetno, sproščeno, študentsko življenje z mnogo druženja, s srečevanjem vedno novih zanimivih ljudi, z možnostjo različnih potovanj in širjenjem obzorij.

Verjamem, da so vaši in njegovi starši žalostni in razočarani, ker sta razdrla zvezo. Mnogo staršev ima to napako, da načrtuje življenja svojih otrok. Seveda so pričakovali, da bo zdaj na vrsti poroka. Vaš občutek krivde do njih je popolnoma neutemeljen. Vprašate lahko oboje starše, ali bi jim bilo bolj prav, da se razideta, ko bi bila že poročena in imela otroke. Mislim, da ste do drugih pretirano odgovorni, zato tudi vaš občutek krivde. Nihče od staršev nima pravice kritizirati vaše odločitve. Odločili ste se pravilno, ker ste poslušali svoj notranji glas, pa čeprav so vajini starši v daljavi že slišali poročne zvonove.