Problem bi se dalo rešiti na več načinov

Zahvaljujem se vam za nadvse aktualno vprašanje. Tudi sam sem ob prečkanju meje pogosto pomislil, da bi morali državni organi, ki dejansko živijo od prispevkov nas državljanov, glede tega dati malo več od sebe. Zgolj sedenje za okencem in rutinsko pregledovanje dokumentov ob več kilometrskih kolonah pač ne zadošča več, pri čemer je zagotovitev plastenke vode ob prekipevajoči vročini dobesedno »eksistenčni minimum«, ki bi ga morala zagotoviti država.

Problem bi se dalo rešiti na več načinov. Najbolje bi bilo, če bi se policiji Slovenije in Hrvaške dogovorili za hitro pregledovanje dokumentov s strani svojih mobilnih enot, denimo na kolesih ali motorjih, tako bi bili lahko dokumenti pregledani že med čakajočimi vozniki. Poleg tega bi se dalo izpopolniti računalniški sistem, v to smer, da bi bili dokumenti še bistveno hitreje pregledani, kot so zdaj. Tudi kakšen pomočnik ob okencu bi seveda prispeval k hitrejšemu pregledovanju dokumentov. 

Poleg tega je vprašljiva tudi učinkovitost natančnega pregledovanja dokumentov prav vsakega potnika. Letos sem bil priča prehodom meje kar nekaj držav (denimo Italije in Francije), a nisem nikjer zasledil strogega obmejnega pregledovanja dokumentov vsakega potnika – te države so očitno ubrale drugo taktiko: raje pregledujejo naključno, poleg tega pa so za vse, ki bi jih »ujeli« brez predpisane dokumentacije zagrožene visoke denarne sankcije. Raje so stavili na psihologijo. In očitno delajo prav, saj epidemiološka situacija v zgoraj omenjenih državah ni kaj slabša, kot denimo v Sloveniji ali na Hrvaškem (ponekod je celo boljša) in to navkljub bistveno večji količini turističnih migracij, s katerimi se soočajo.

Strogo formalnopravno gledano policiji obeh držav seveda ne delata nič narobe, ko vsakega potnika pregledujeta nekaj minut, je pa seveda krepko vprašljivo, ali je tako početje tudi smiselno. Predlagam vam, da našemu notranjemu ministru, ki vselej tako rad ponavlja, kakšen domoljub je in kako rad ima Slovenijo, pošljete pobudo za spremembo dolgotrajnega in za državljane hudo napornega mejnega pregledovanja v smislu sprememb, ki sem jih nakazal zgoraj. Morda se bo pa nekoč – če ne prej pa naslednje leto – nekaj tega celo prijelo.