Bodite odgovorni do hčerk in zaradi njiju omejite stike

Pozdravljeni,

hvala za vaše srce parajoče pismo. Najprej naj vas pohvalim, da se zavedate, da ste v toksičnem odnosu, to je velik korak, saj se ogromno oseb v takšnih odnosih niti ne zaveda dobro, kaj se jim dogaja. V toksičnem odnosu druge osebe ne zanimajo čustva partnerja in z njim pogosto čustveno manipulira. Iz vašega zapisa je razvidno, da se je to dogajalo (in se še dogaja) tudi vam.

Prva stvar, ki jo morate nujno narediti, je, da pretrgate stike s partnerjem in se ga izogibate. Iz vašega pisma je razvidno, da na vas ta človek zelo slabo vpliva. Ko sem prebirala vaše besede, sem takoj pomislila na prijavo policiji, zato sem bila pozitivno presenečena, ko ste na koncu zapisali, da ste to že naredili. Ravnali ste popolnoma pravilno, vaš odziv pa pomeni, da veste, kaj je najbolje za vas in kako se zaščititi. Držite se tega še naprej in ostanite močni. Ko začutite, da se boste vdali partnerjevemu izsiljevanju in manipulacijam, poskusite vključiti razum in pomislite na svoji hčerki. Vi ste zanju ves svet, zato je pomembno, da se obvarujete pred človekom in okoliščinami, ki bi lahko škodovale tako vam kot njima. Bodite odgovorni do hčerk in zaradi njiju omejite stike.

Svetujem vam tudi, da svojo zgodbo zaupate sorodnikom in prijateljem oziroma vsaj eni bližnji osebi, ki ji zaupate in za katero veste, da vam bo stala ob strani. Takšna podpora je zelo pomembna, saj vam lahko v trenutkih, ko se boste omehčali in želeli partnerja vzeti nazaj, posveti luč razuma in vam pomaga ravnati pravilno.

Vaši impulzi do tega moškega so sicer razumljivi, vsi ljudje si namreč želimo biti ljubljeni, zato ni nič nenavadnega, da še vedno hrepenite po osebi, ki vas je na začetku tako oboževala in osrečevala. A vsakič znova se morate opomniti na to, kar ste že spoznali, da ta moški ni le prijazen in ljubeč partner, kot se je predstavljal na začetku. Gre za manipulativno osebo, ki uživa v toksičnem odnosu z vami, v takšnem odnosu pa ni prihodnosti. Vi si zaslužite boljše, vaši hčerki si zaslužita boljše. Partner mora biti oseba, ki vas sprejema, ob kateri se dobro počutite, se učite od nje in ona od vas, skupaj rasteta, ne pa nekdo, ki vas maltretira. Verjemite, z nekaj pomoči vam bo uspelo najti človeka, ki vas bo spoštoval in ljubil. Boste pa morali predelati vzorce iz preteklosti, ki vplivajo na vas pri trenutni izbiri partnerja.

V pismu ste omenili nasilje iz otroštva in »beg« od doma, to bi bilo dobro, da predelate na terapiji. Svetovala bi vam, da si poiščete psihologa ali drugo strokovno usposobljeno osebo. Pri osebnem zdravniku se lahko pozanimate, kakšno psihološko pomoč vam lahko nudi zdravstvo, druga možnost pa je samoplačniški obisk.

Zberite pogum in dokončno pretrgajte stike s toksičnim partnerjem, bodite dosledni v tem in prijavite vsako kršitev na policijo, če se še vedno počutite ogroženi, se lahko obrnete tudi na Društvo SOS telefon in njegovo brezplačno številko 080 11 55. Predvsem pa se osredotočite nase in na svoji hčerki. Želim vam vso srečo!