Vaša žena potrebuje strokovno pomoč

Pozdravljeni,

s težkim srcem se prebrala vaše pismo, opisujete namreč žalostne posledice korone, ki so doletele marsikatero osebo in družino. Epidemija je močno vplivala na življenja vseh nas, marsikdo se je znašel v stiski, nekateri so se z njo spopadli bolj, drugi manj uspešno. Dobra novica je, da ste prepoznali problem in aktivno iščete pomoč. Rešitev za vaše težave obstaja, a je vse odvisno od tega, kako se boste lotili situacije. 

Vedenje vaše žene nedvomno kaže na to, da je med epidemijo doživela veliko stisko. Izguba službe je stresna za vsakogar, če temu dodamo še negotovost, strah in socialno izoliranost, ki jo je prinesel virus, je breme še toliko večje. V alkoholu je poiskala uteho in tako vsakič znova zbežala od težav. Da se torej reši odvisnosti, se bo morala soočiti sama s sabo in s svojimi problemi.

Z ženo lahko na nežen način poskusite spregovoriti o stvareh, ki jo težijo, a glede na to, da popiva že nekaj časa, bi vam toplo svetovala, da poiščete strokovno pomoč. Obstaja več programov in društev, ki lahko pomagajo vaši ženi, a bo v vsakem primeru potrebna vztrajnost, saj je odvisnost od alkohola izredno trdovratna razvada, s katero se ljudje bojujejo vse življenje. Raziščite možnosti, ki so vam na voljo, veliko informacij najdete na spletu.

Ne glede na to, za kakšno pomoč se boste odločili, pa bo vaši ženi zelo prav prišla vaša podpora. Stojte ji ob strani in jo spodbujajte na njeni poti do ozdravitve. Poskušajte biti razumevajoči in si vzemite dovolj časa za reševanje tega izziva, saj odvisnost ne bo izginila čez noč. Morda bi pomagalo tudi, da ženi, ki trenutno vidi prihodnost zelo črnogledo, pokažete, da so še stvari, ki se jih lahko veseli. Začnite z malenkostmi, organizirajte tisto, kar je imela nekoč rada, povabite jo na zmenek, sprehod ali večerjo, organizirajta si izlet in zamenjajta okolje, skratka, spomnite jo na majhne radosti, ki so ji pred korono in izgubo službe bogatile življenje.

Podobno potrebuje tudi vaša hčerka. Zaradi ženinega vedenja je izgubila občutek varnosti in stabilnosti in ga poiskala drugje, v odnosu s fantom. S tem ni nič narobe in boleče bi bilo, da ji poskušate to preprečiti, zato ji raje pojdite nasproti. Še vedno potrebuje družino in ljubezen in največ, kar lahko naredite, je, da ji to ponudite in počakate, da se odzove. Enako kot z ženo organizirajte tudi s hčerko aktivnosti in poskrbite, da boste skupaj kakovostno preživeli čas, to vas bo povezalo.

Svetujem vam tudi, da s hčerko iskreno govorite o situaciji v vaši družini, razložite ji stisko, v kateri se je znašla vaša žena, in ji pomagajte razumeti, da za popivanje ni kriva ona, ter da boste skupaj našli rešitev. Naj vas ne bo strah govoriti o čustvih, vsak pogovor je lahko zdravilen.

Vso srečo vam želim!