Moževe fantazije so popolnoma nesprejemljive

Vaša zahteva, da mož prekine stike z bivšo ženo, je povsem upravičena. Razlogov za to je več. Pojdimo po vrsti. Zakon ni le z rožicami posejana preproga po kateri bi se sprehodili skozi življenje in bi nam partner na njej izpolnil vsa pričakovanja in zadovoljil vse potrebe. Na tej poti se nahajajo ovire, vzponi in padci, in le s trudom ter vztrajnostjo jih uspešno premagujemo. V dvoje nam gre to bolje od rok, sploh če si bremena porazdelimo in se z njimi usklajeno spoprijemamo.

Pri vas doma kaže, da je porazdelitev bremen neuravnovešena. Poleg zahtevne službe je breme večine skrbi v zvezi z družino na vaših ramenih. In na koncu zmanjka časa, da bi si vzeli trenutek zase in svojega moža. Mož pa, očitno okupiran z manj skrbmi, vam za nameček očita, da se premalo ukvarjate z njegovimi željami in potrebami. To je sebično in nepravično.

Potem si je mož, namesto da bi vas razbremenil, umislil razvedrilo in se začel družiti s svojo bivšo ženo. In kot je razumeti iz vaše pripovedi, vas je uspešno in dlje časa prepričeval, da je to nekaj dobrega. Skliceval se je na njeno trpljenje in svojo »preveliko bolečino«. Verjamemo lahko, da je bilo za oba boleče, da nista mogla imeti otrok in sta se zato razšla. Toda, ko je mož vstopil v zakon z vami, je prevzel obveznosti do vas. Njegovo čustveno erotično življenje se je takrat zvezalo z vašim. To, kar je storil, lahko imenujemo prevara. Obrnil se je stran od vas in svojo čustveno praznino začel tolažiti pri bivši ženi. To ni prav. Kakršnekoli čustvene težave bi zakonca morala reševati vzajemno. Mož pa je izbral lažjo pot, nekakšno bližnjico. Na vaše vprašanje, ali ste bili prestrogi, ko ste mu postavili zahtevo, da prekine stike z bivšo, je odgovor lahko le, da ste ravnali prav.

Še nekaj o prevzemanju bremen nase. Razmišljate celo o tem, da bi morali na nek način sebe prepričati in sprejeti moževo druženje z bivšo? Še dodatno breme bi si radi naložili in razbremenili moža krivde za neprimerno druženje? Veliko ste pripravljeni prevzeti nase. Mislim, da preveč. Zato vam svetujem, da dosledno vztrajate pri svoji zahtevi. Svetujem vam tudi, da vztrajate pri drugačni porazdelitvi bremen. Del vaših bremen naj prevzame mož (npr. otroka vsaj za kakšno popoldne odpelje »malo stran«). Razbremeniti se morate, da boste pridobili čas za svojo »osvežitev« in romantično druženje z možem. Potem mož ne bo imel več interesa iskati tolažbo drugod.