Nikar ne vpletajte prijatelja

Zahvaljujem se za vaše vprašanje. Predvsem vam odsvetujem, da bi mama stanovanje (fiktivno) zapustila vašemu prijatelju. Prvič zaradi tega, ker to ne bi rešilo vašega problema, saj bi lahko v tem primeru brat kot nujni dedič zahteval nujni delež – to pa bi lahko pomenilo vračilo stanovanja v dedno maso z namenom poplačila njegovega nujnega deleža.

Poleg tega pa, čeprav vašemu prijatelju ta hip stoodstotno zaupate, verjemite, da lahko denar pokvari človeka in bi bil prijatelj pripravljen žrtvovati prijateljstvo na račun nenadejanega »darila« v obliki stanovanja. Takih primerov v praksi namreč sploh ni malo. Pravnih muk, ki bi jih imeli, da bi dokazali fiktivnost pravnega posla, vam nikakor ne bi privoščil, da o razočaranju, ki bi ga doživeli zaradi ravnanja prijatelja, sploh ne izgubljam besed.   

Dejstvo, da je brat kot vaš sodedič zelo zadolžen, seveda ni zanemarljivo. Ob uvedbi dedovanja bi sicer lahko zahtevali delitev dediščine (stanovanja), a bi morali bratu ob tem najverjetneje izplačati njegov dedni delež. Vprašanje je, ali ta denar imate. Poleg tega bi lahko bratovi upniki zahtevali poplačilo njegovega dolga z izvršbo na podedovanem stanovanju, kar bi zadevo le še dodatno zapletlo.

Najoptimalnejša rešitev, ki se v vašem primeru ponuja, je ta, da bi z mamo sklenili pogodbo o dosmrtnem preživljanju. S tem bi po njeni smrti pridobili stanovanje v zameno za njeno preživljanje. Premoženje, ki je predmet te pogodbe, se ne všteva v nujni delež, tako, da brat do njega (stanovanja) ne bi imel nobenega zahtevka. Pogoj pa je, da pri tem ne gre za fiktivno pogodbo in da se ta tudi izpolnjuje.