15-odstotne redukcije bi lahko postale obvezne za vse članice EU

Zahvaljujem se vam za zanimivo vprašanje. Kar se tiče redukcij plina Evropska Komisija računa predvsem na solidarnost držav članic EU, s čemer naj bi postala imuna na ruska izsiljevanja. Vendar pa članice za zdaj niso preveč »navdušene« nad to solidarnostjo, saj so nekatere izmed njih precej manj odvisne od dobave ruskega plina kot druge.

Pojavljajo se tudi očitki predvsem Nemčiji, ki je zelo odvisna od ruskega plina, da govori o solidarnosti le tedaj, ko njej teče voda v grlo, takrat ko so bile v težavah sredozemske države (spomnimo se težav Grčije zaradi dolžniške krize leta 2015), pa je bila do njih pokroviteljska in precej ozkosrčna, ko je bilo govora o solidarnosti. 

Kakor koli že, v Bruslju je res na mizi predlog glede redukcije porabe plina v višini 15 odstotkov. Izračuni so narejeni na predpostavki, da bo Rusija v celoti blokirala dobavo plina. Za zdaj naj bi šlo le za priporočilo, torej za neobvezno zmanjševanje porabe. Apelira se predvsem na industrijski sektor, a tudi na gospodinjstva. V primeru, če bodo članice vestno izpolnjevale priporočilo, naj bi to zadoščalo, da bi zimo prebrodili brez kakšnih večjih težav oziroma turbulenc.

Če bi prišlo do večjih motenj, pa bi lahko 15-odstotne redukcije postale obvezne za vse članice, vključno z gospodinjstvi. Ukrep v obliki priporočila naj bi začel veljati že letos, ob tem pa se bodo upoštevale številne izjeme (izvzete naj bi bile tiste države, ki so precej neodvisne od ruskega plina – Malta, Ciper, Irska – pa tudi baltske države, ki električnega omrežja nimajo sinhroniziranega z evropskim, ampak z ruskim in so pri proizvodnji elektrike močno odvisne od plina).

Če sklenem, varčevanje s plinom bo to zimo priporočljivo tudi v Sloveniji, vsaj za zdaj pa za tiste, ki se tega ukrepa ne bodo držali, niso predpisane kakšne sankcije. Kar pa še ne pomeni, da lahko po stari slovenski navadi priporočilo masovno ignoriramo, vse dokler nas njegova kršitev ne bo udarila po žepu. Uporabimo malo zdrave pameti in se poskušajmo obnašati, da nismo sami na tem svetu.