Čim prej zberite pogum in poiščite pomoč

Draga bralka, 

motnje hranjenja, kamor spada tudi vaša težava bulimija, so dokaj pogoste. Bulimične osebe imajo navadno idealno telesno težo, hud strah pred debelostjo, skrivno goltajo velike količine visokokalorične hrane, pogosto imajo tudi občutke lakote. Zanje je značilna preokupiranost in nekontrolirano vedenje v zvezi s hrano. Vzroki so lahko sociološki, psihološki in fiziološki oziroma delno dedno pogojeni. Lahko gre za motnje v delovanju hipotalamusa in serotoninskega sistema. Kar pri 75 odstotkih žensk z bulimijo so namreč dokazali depresijo s potrtostjo, pomanjkanjem energije, utrudljivostjo, nizko samozaupanje in samospoštovanje, občutke krivde. 

Od osebnostnih lastnosti je za bulimičarko značilna velika želja po popolnosti in uspešnosti. Tudi po zunanjem videzu, ki ga ceni družba, želijo biti primerne, kar v sedanjem okolju pomeni biti vitka. Posledice so psihične in telesne. Pojavijo se težave z zobmi, s ščitnico, vnetja grla, glavoboli, sladkorna bolezen, notranje krvavitve in vnetja notranjih organov, motnje vida, motnje menstruacije, nizek krvni tlak. V vedenju postane bulimičarka apatična, ima motnje spanja, je negotova, potrta in anksiozna. 

Zdravljenje je dokaj uspešno, in to psihiatrično. Običajno manj časa, ko traja motnja, boljši so uspehi zdravljenja. Sami lahko poskusite tako, da poiščete kakšno skupino za samopomoč, vendar tedaj vaša skrivnost ne bo ostala skrita, deliti jo boste morali s sotrpinkami in sotrpini. Lahko si poiščete psihoterapevtsko pomoč, ki je lahko zelo strokovna, zajema pa predvsem psihične vzroke motnje. 

V resnici je najvarnejša pot prek zdravstvenega sistema. V psihiatrično ambulanto greste lahko tudi brez napotnice. Obravnavani bodo vsi vidiki vaše motnje hranjenja, zagotovljena je molčečnost in nihče ne bo gledal vaše kartoteke brez vašega dovoljenja. Glede na hude posledice stalnega in pogostega bruhanja bi vam priporočala, da čim prej zberete pogum in se otresete te nadloge.