Poostrite pritiske in zahtevajte urgiranje gradbene inšpekcije

Zahvaljujem se za vaše vprašanje.

Žal ste imeli smolo, da ste za soseda dobili skrajno primitivno in agresivno osebo, ki krši vse mogoče moralne zapovedi in tudi pravne norme. Še posebej zavržno pa je, da se takšni ljudje radi izživljajo ravno nad starejšimi ljudmi, saj začutijo, da bodo z njimi lažje opravili. To priča o izraziti strahopetnosti vašega mladega soseda.  

Problem, ki ste ga izpostavili, pa je tudi tipičen pokazatelj slabega delovanja oziroma jalovosti našega upravnega in tudi sodnega sistema. Gradbena inšpekcija bi namreč morala primere, kot je vaš, obravnavati prednostno in ekspeditivno in mlademu serijskemu kršilcu zakonodaje pokazati, da nikakor ne bo tolerirala njegovega »šerifovskega« obnašanja. Pri sodišču je nekoliko drugače, znano je, da sodni mlini meljejo počasi, svoje pa dodajo še spretni odvetniki nasprotnih strank, ki so zelo vešči v zavlačevanju sodnih postopkov, še posebej, če naletijo na ne preveč samozavestne sodnike.

Kaj bi vam lahko v vašem primeru svetoval? Ker je mladi sosed očitno skrajno nekooperativen in zna izkoriščati vse luknje v sistemu, vam svetujem, da vašo intenziteto pritiskov do njega le še stopnjujete. Lahko bi vam svetoval tudi, da vse skupaj opustite, tako bi morda imeli več miru, a ker ste že globoko v različnih pravnih postopkih, bi to delovalo nekoliko defetistično, sosed pa bi dobil še več veselja, da vam nagaja še naprej.

Zato vam priporočam, da najprej od gradbene inšpekcije jasno zahtevate, da ta opravi svoje zakonske dolžnosti in obenem najamete odvetnika, ki je znan po svoji ostrini in učinkovitosti. Vaš nasprotnik je namreč take sorte, da s popustljivostjo do njega ne boste prišli nikamor.