Zvezo razdrite

Mnogo predstavnikov moškega spola poznam, za katere sta računalnik in televizija zakon. Pa tudi šport, a le v pasivni obliki. Težko pa si dandanašnji predstavljam, da se še najdejo mladi moški, ki prisegajo na spolno delitev dela. Sprašujem se, kje ste ga našli, iz katerega časa je. S čim takim se že dolgo nisem srečala in hudo sem se motila, ker sem mislila, da so v našem okolju take prakse preživete. 

Pravite, da je fant do nedavnega živel s starši. Njegovo vedenje, odkar živita skupaj, pa je podoba življenjskega stila in vedenjskih vzorcev njegove družine. Razvajen je in njegova mama ni skrbna v zdravem pomenu te besede. Skrbna mama si bo prizadevala, da postane sin samostojen in odgovoren moški, ki bo sposoben v partnerskem življenju sodelovati in deliti vsakdanje obveznosti s partnerico ali ženo. Vaš fant je pravo nasprotje tega. Njegova mama je bila »skrbna« v tem, da mu je vse pripravila na krožnik, da mu ni bilo treba poskrbeti za nič. Tako ga je razvadila in ga ni usposobila za življenje v dvoje. 

Poleg razvajenosti je dobil za doto še patriarhalni odnos do ženskega spola. Tega se je navzel od očeta. Kot je videti, se je mama temu podredila in se ji zdi, da je tako prav. Ona je gospodarica v hiši, vsaj misli tako, v resnici pa je sužnja gospodinjskih del. Oče pa je odgovoren za hišo in travo na vrtu. To pomeni, da kdaj pa kdaj kaj popravi in enkrat tedensko pokosi travo. V primerjavi z mamo, ki gara vse dneve, ima časa na pretek. Kavč, televizija pa še računalnik so v njegovi domeni, saj je sodoben moški. 

Fant vam je opisal, kako si predstavlja vajino družinsko življenje, ki ga deloma že živi. Njegova sprememba po preselitvi k vam ni prav nič nenavadna. Dokler je bil zelo zaljubljen v vas, se je vedel drugače kot zdaj, ko ga je že malo popustilo navdušenje nad vami. Takrat se vam je kar najbolj prilagajal, zato mu ni bilo težko početi vsega tistega, kar vas veseli. Vedel se je tako, kot ste vi želeli, ker si je želel vaše naklonjenosti. Morda mu je celo oče svetoval, kako naj se vede, da si vas pridobi. Pri njem gre vse po določeni naučeni poti. O odnosih v skupnem življenju se ne sprašuje in ne razmišlja. V čustvenem svetu je tujec sam sebi, zato tudi vam ne more biti blizu. Zanj so vaše želje in potrebe španska vas. Ženske so zanj čudna bitja, ki jih niti malo ne razume. Od svoje bodoče žene, to je od vas, pričakuje, da boste taki kot njegova mama; da boste sprejeli njegova pravila igre in se mu podredili. 

Verjetno mu doslej še niste dovolj odločno pokazali, da tako ne bo šlo. Prenaša vaše nerganje in monologe in čaka, da se boste naveličali. Doma je doživel podobno vedenje mame, ki se je upirala očetu, na koncu pa je vedno obveljala njegova. Zdaj si misli, da bo tudi z vami tako. Doma ste imeli dober zgled odnosa med mamo in očetom. Spomnite se očeta, ki se je vedno lotil gospodinjskih opravil, če je bilo treba. Povsem naravno je, da to pričakujete tudi od partnerja. 

Napisali ste, da vam pri gospodinjskih opravilih ne pomaga dovolj. S tem, ko pričakujete pri delu njegovo pomoč, pomeni, da sprejemate ta opravila kot svoje delovne naloge, da je to vaša dolžnost, on pa naj vam le pomaga. Zavedajte se, da morata oba skrbeti za gospodinjstvo, zato v partnerstvu pri gospodinjskih delih sodelujemo, ker so dolžnost obeh. Ne trudite se, da bi fanta spremenili. Morda se bo kdaj spremenil sam, če bo dovolj dozorel. Sebi in njemu boste naredili največ dobrega, če boste vajino zvezo razdrli. Razmislite o tem.