Pravi motiv za skupno življenje je vedno ljubezen

Vaše pismo je bilo zelo obširno, zato sem ga morala precej skrajšati. Mislim, da sem izluščila bistveno, kar ste želeli povedati. Spreminjamo se vsi, vse življenje, to je dejstvo. V nekaterih življenjskih obdobjih je to bolj izrazito, v drugih manj. Mnogo ljudi tega ne opazi, ker o tem sploh ne razmišljajo. Nekateri, tisti, ki delajo pri sebi, pa se trudijo prav v tej smeri; spremeniti sebe, svoje vedenjske vzorce, tiste, ki so ovira na poti do kakovostnejših medosebnih odnosov in večjega zadovoljstva v življenju.

Vidva sta se srečala ob koncu adolescentnega obdobja, za katero je značilen poudarjen razvoj osebnostnih lastnosti. To obdobje je pri moškem spolu lahko precej dolgo in se zavleče v pozna dvajseta leta življenja. Vaš fant se je spremenil, zagotovo pa ste se v tem obdobju spremenili tudi vi. V začetku vajine zveze sta bila močno zaljubljena in živela sta kot v sanjah. Zaljubljenci živijo v iluziji, da bo trajalo večno. V zanosu izgubijo stik z realnostjo in svojega partnerja in zvezo vidijo kot idealno.

Ko čar novega zbledi in se privlačnost malo ohladi, je čas za odnos zrele ljubezni. Včasih se to zgodi, včasih tudi ne. Partnerja se lahko hitro znajdeta v konfliktih, ki povzročijo razdor zveze, ali pa še dolgo neuspešno skupaj vegetirata. Čustveno življenje je še vedno zagonetno. Zgodi se, da poznamo par, ki naj bi po vseh lastnostih, ki ju povezujejo, ustvaril globok čustveni odnos in s tem zdravo in dolgotrajno zvezo, a se to ne zgodi. Lahko se naučimo prepoznavati čustva in z njimi ravnati, dejstvo pa je, da jim ne moremo ukazovati.

Vaju ni zbližala le bežna privlačnost, imela sta mnogo skupnega, kar je bogatilo vajin odnos. V obdobju, kar sta skupaj, pa sta se oba še intenzivno osebnostno razvijala in spreminjala. Kot kaže, je šel vajin razvoj v nasprotnih si smereh. Vi ste poglobili svoje vsestranske interese, fant je odkril področje, ki ga je popolnoma zasvojilo in zožilo njegov svet.

Svetujem vam odkrit pogovor s fantom, a brez vsakega obtoževanja. Povejte mu, kako doživljate vajin odnos. Povejte mu vse, kar ste napisali tudi meni. Strinjam se z vami, da nima smisla vztrajati, če do fanta ničesar več ne čutite in se vam zdi kot tujec. V tem primeru je čas za prekinitev zveze. Zelo dobro je, da se tega zavedate. Nekateri vztrajajo v zvezah iz železne navade, iz občutka dolžnosti do partnerja ali staršev, iz materialnih vzrokov in iz podobnih zgrešenih motivov. Pravi motiv za skupno življenje pa je vedno ljubezen. To je temelj, in če ga ni, se vsaka zgradba prej ali slej sesuje. Čez čas si boste poiskali novega partnerja, s katerim bosta imela enake življenjske cilje in željo po otrocih in družini. Potrudite se in uresničite, kar si želite.