Partnerju postavite ultimat: ali vi ali opijanje z družbo

V naši družbi še vedno vlada izjemno visoka toleranca do popivanja in alkoholizma. Nihče se preveč ne vznemirja ob opijanju mladih, še osnovnošolcev, ko se ga mnogi vsak teden nalijejo na žurih. Mnogo odraslih alkoholikov je začelo tako. Če ne prej, pa vsaj v srednji šoli. Včasih preteče nekaj let, lahko tudi deset, da kdo postane alkoholik.

Oblika opijanja, ki jo goji vaš partner, je ena tistih, ki se mnogim zdi normalna in sprejemljiva. Pri tem gre za popolnoma zmotno mnenje. Vaš partner pravi, da se tako pač sprosti. Za sprostitev torej potrebuje alkoholno omamo, ker se v treznem stanju očitno ni zmožen sprostiti in zabavati. Vsi živimo s stresi, pa vendar se mnogi sproščajo in uživajo v različnih dejavnostih s področja športa, kulture in zabave. To so tiste dejavnosti, ki posameznika napolnijo z energijo, ob katerih začuti veselje, notranje zadovoljstvo in sprostitev. Partnerja, ki se ljubita, bosta vedno našla kaj, pri čemer bosta svojo potrebo po zabavi in sprostitvi lahko izživljala skupaj.

Povsem upravičeno ste zaskrbljeni glede na to, kako se vaš partner odziva na vaše pobude, naj se preneha opijati. Alkoholik nikoli ne prizna, da je odvisnik. Tudi vaš partner se lahko preizkusi. Preizkus pomeni šest tednov popolne abstinence, niti kapljice alkohola. Ali ste prepričani, da bi prestal ta preizkus?

Alkoholiki so različni, niso le taki, ki jih videvamo vsak dan, kako se opotekajo po svojih poteh. So tudi taki, ki se ga napijejo vsak vikend ali le enkrat na mesec. Strokovno jim pravimo občasni alkoholiki.

Izkušnja z alkoholizmom v družini se pri vas kaže v premajhni občutljivosti za partnerjevo vedenje in ne v preveliki, kot zmotno mislite. Vsaka čustveno zrela ženska bi že pred časom končala zvezo z moškim, kot je vaš partner, vi pa še kar vztrajate. Ni naključje, da ste si izbrali partnerja, ki ima težave z alkoholom. Predvidevam, da ste imeli očeta alkoholika. Očetovega alkoholizma in odnosa med njim in vami niste nikoli predelali. Tako ste ga kot breme prinesli v partnerski odnos, kjer nadaljujete svoje jalovo delo. Čeprav ne pijete, je alkoholizem napravil veliko škodo čustvenemu svetu vaše osebnosti.

Pravite, da vam je partner všeč tak, kot je! Ali se sploh zavedate, kaj to pomeni? Kaj njegov odnos do opijanja pove o njem samem? Zamislite se malo nad tem. Kako ima lahko moški, ki se opit privleče domov, vsaj trohico samospoštovanja? Kakšen moški je to? Nikakršen, je le pomilovanja vredna kreatura. Človek, ki ne spoštuje sebe, ni zmožen spoštovati niti drugih, še manj pa jih ljubiti. Tudi vi se ne spoštujete. Prav tako kot on ste neodgovorni, ker vztrajate z njim in celo načrtujete družino. Zakaj mu ne postavite ultimata: jaz ali tvoje opijanje z družbo! Tukaj ni srednje poti. Za vas je ne sme biti! Če se bo odločil za svojo svobodo, ker se ne zaveda, da je le suženj, potem ga mirno prepustite njegovemu gospodarju alkoholu. Tak, kot je, ni sposoben ljubiti.

Glede na vprašanja in dvome, ki se vam zastavljajo in na katera sem vam poskusila odgovoriti, menim, da lahko precej naredite za svoj osebnostni razvoj, če se boste le odločili za to. Stisko, v kateri ste se znašli, sprejmite kot življenjski izziv. Mnogo uspeha ob delu pri sebi vam želim.