S pasivnostjo podpirate možev alkoholizem

Vaš mož nima uvida v lastno stanje. Vsi, ki ga poznajo, vedo, da je alkoholik, on pa vztrajno zanika. Beži pred resnico. Laže sebi in se vedno znova slepi, da lahko preneha, kadar hoče, vsak dan znova pa beži v omamo alkohola. Tako nekako životari, brez trohice odgovornosti zase in za bližnje, predvsem otroke. Alkohol je njegov edini prijatelj. Čustveno je popolnoma otopel in kot tak ne more biti ne mož ne oče. Kljub temu, da ni nasilen, kot pravite, povzroča vam in otrokoma neznansko škodo. Ali se zavedate, da sta otroka brez očeta? Vse, kar imata, je le skrajno slab zgled človeka nevrednega življenja.

Žal ste prav tako slab zgled otrokoma tudi vi. V zakonu vztrajate zaradi otrok. Kaj imata odraščajoča otroka od vsakodnevno alkoholiziranega očeta in mame, ki njegovo pijančevanje v nedogled prenaša, ki se je vdala v usodo in za svoja otroka in zase ni sposobna storiti prav nič? Vajin partnerski odnos je zanju edina šola odnosa med partnerjema, ki jo poznata. Kakšno je sporočilo, ki jima ga predajata? Sin spoznava, da moški lahko pije, pa bo njegova žena vse tolerirala in mu še nudila hotelske in druge usluge. Hčerka pa vidi mamo kot žensko, ki se je vdala v usodo, sprejela je vlogo žrtve, je trpeča in zamorjena. Vidi vas kot žensko, ki se je popolnoma odrekla sebi in svoji ženskosti. V vas ni radosti, veselja, zadovoljstva, ni samospoštovanja. Kakšno popotnico v odraslo življenje jima dajete? S svojo pasivnostjo pravzaprav podpirate možev alkoholizem. Najlaže je reči: »Nemočna sem.« Ali ste sploh poskušali kaj narediti? Če se mož na vaše prigovarjanje, naj se odloči za zdravljenje, ne odziva, bodite bolj odločni. Ponudite mu oporo in svoje sodelovanje v skupini za urejanje alkoholikov. Ni rešitev v tem, da bi on abstiniral, to je le prvi korak. Oba potrebujeta osebnostno urejanje in vzporedno urejanje partnerskega odnosa. Ker je alkoholizem predvsem nezdrav življenjski slog, ga je treba korenito spremeniti, in to morata narediti oba. Vi ste v tem odnosu soodvisni. Gre za dolgotrajen in naporen proces, ki pa se v prihodnosti bogato obrestuje v življenju alkoholikov in njihovih družin.

Od moža zahtevajte, da se gre zdravit, in postavite to kot pogoj, da boste ostali z njim. Povejte mu, da se bosta urejala skupaj in da mu boste stali ob strani. Če tega ne bo sprejel, se boste ločili in poskrbeli zase in otroka. Če vas mož ne bo jemal resno in bo še vedno vztrajal pri svojem, je naslednji korak vložitev zahteve za ločitev. Nekateri se ob takem ravnanju žene končno streznijo, ker se znajdejo v tako hudi življenjski stiski, da so zmožni uvida. Ta pa je pogoj za odločitev za zdravljenje.