Olivia Newton-John se je rodila 26. septembra 1948 v angleškem Cambridgeu, odraščala pa je v avstralskem Melbournu. S petjem se je začela ukvarjati že kot najstnica, v 60. letih pa je nastopala v angleških klubih in na televiziji. Njen tretji samostojni album Let me be there je bil prelomen, saj je za njegovo naslovno pesem prejela grammyja za najboljšo country žensko izvedbo. Kasneje je za svoje glasbeno ustvarjanje prejela še tri grammyje.

V sklopu igralske kariere jo je najbolj zaznamovala vloga Sandy v muzikalu Briljantina, ki jo je ponesla med mednarodne igralske zvezde. Film je bil posnet 1978, v njem pa je nastopila skupaj z Johnom Travolto, ki je odigral njeno simpatijo Dannyja. Zaradi dobre glasbe, zabavne zgodbe in odlične igre je film postal eden najuspešnejših muzikalov vseh časov.


Rodila hčer Chloe in ustanovila verigo trgovin Koala Blue

Po tistem je Newton-Johnova nastopila še v nekaterih drugih filmih, vendar ji vloga v nobenem izmed njih ni prinesla toliko slave, kot jo je požela z Briljantino. Še naprej se je ukvarjala tudi z glasbo, pri čemer sta najbolj odmevala njena hita Magic in Let's get physical. V 80. letih prejšnjega stoletja se je začela v večji meri posvečati družinskemu življenju. Leta 1984 se je namreč poročila z Mattom Lattanzijem, ki ga je spoznala med snemanjem serije Xanadu. V zakonu se jima je rodila hčer Chloe. V tistem obdobju je Olivia ustanovila tudi verigo trgovin z oblačili Koala Blue.

Leta 1992 je bilo za Olivio Newton-John precej dramatično. Takrat so ji namreč diagnosticirali raka dojke in nekaj let se je borila z njim, nato pa je vse kazalo na to, da ga je premagala. V znak sočutja do drugih bolnikov s to diagnozo je kasneje del prihodkov posvetila institucijam, ki se ukvarjajo z raziskavami na področju rakavih obolenj. Hkrati je posnela nekaj pesmi, ki naj bi dajale upanje tovrstnim bolnikom. Med njimi je tudi skladba Can I trust your arms, ki jo je napisala s svojo hčerko.

Olivia Newton-John s soigralcem iz Briljantine Johnom Travolto. Foto: Featureflash Photo Agency/Shutterstock.

Tudi pri boju z rakom ohranila pozitivno miselno naravnanost

Leta 2017 in 2018 so Newton-Johnovi ponovno diagnosticirali raka, zaradi česar je opustila pevske in igralske aktivnosti ter vse moči usmerila v zdravljenje. Prestajala je obsevanja, sočasno pa si je pomagala z naravnimi zdravili. Med drugim je jemala konopljino olje za lajšanje bolečin. Tudi v tem obdobju je ohranila pozitivno miselno naravnanost in zagotovila, da bo z njo vse v redu. »Mislim, da se da živeti z rakom tako, kot se da živeti tudi z drugimi stvarmi – če le skrbiš zase,« je med drugim dejala.

Olivia Newton-John se je s partnerjem Mattom Lattanzijem ločila leta 1995, nato pa je bila devet let v zvezi s Patrickom McDermottom, ki je naposled skrivnostno izginil. Leta 2008 se je poročila z ameriškim podjetnikom Johnom Easterlingom, ustanoviteljem in predsednikom Amazon Herb Company, ki se ukvarja s prodajo rastlinskih dodatkov iz deževnega gozda. Kljub temu da sta se spoznala že 15 let, preden sta se poročila, sta se romantično zapletla šele leta 2007. Poročena sta ostala do njene smrti.

Slavna igralka in pevka je po dolgotrajni bolezni umrla med spanjem na družinskem ranču v Južni Kaliforniji. Obkrožena je bila z družinskimi člani in prijatelji.


Njeni odmevni citati

»Moji spomini so v meni. Niso stvari ali kraj, zato jih lahko povsod vzamem s sabo.«

»Nikoli ne veš, kaj prinese življenje, zato zgolj uživam v tem, da sem srečna, zdrava in da imam ob sebi čudovitega moža.«

»Ne vem točno, kam me vodi moja pot. Zgolj hodim po njej.«

»Rak me je osvobodil nepomembnih strahov, kot je strah pred staranjem.«

»Ko se enkrat soočiš s svojimi strahovi, ni nič več tako težko, kot si mislil, da bo.«

»Srečna sem in menim, da nam občutenje sreče pomaga, da izgledamo mlajši.«

»Moja največja napaka je bila moja najboljša lekcija. Ničesar se ne naučiš, če vse poteka brezhibno.«

»Res je, imam visoke standarde, vendar pa od nikogar ne pričakujem nič takega, kar ne bi pričakovala tudi od sebe.«

»Ko se ti zgodijo slabe stvari, moraš verjeti, da jih boš premagal. Takrat se moraš osredotočiti na pozitivne stvari v svojem življenju.«

Olivia s partnerjem Johnom Easterlingom. Foto: Photo Works/Shutterstock