Mamin denar, mamina odločitev

Pozdravljeni,

hvala za zelo zanimivo pismo. Še posebno poveden je vaš zadnji stavek, da bi bilo bolje, da vaša mama nameni svoj denar vam in ne partnerju. Glede na starost vaše mame predvidevam, da ste stari 40 let ali več. Pri teh letih se pričakuje, da ste samostojni in sami služite svoj denar. Zakaj vam to pripovedujem? Ker vaši starši niso dolžni, da vas preživljajo do konca življenja. Do 18. leta, oziroma dokler se otrok šola, je lepo uživati podporo staršev, a če so opravili svojo nalogo, se otrok nato osamosvoji in skrbi sam zase ter zaživi svoje življenje.

Vaša mama ima pri svojih letih torej vso pravico, da z lastnim denarjem počne, kar hoče. Že davno je polnoletna in kar je še več, denar, ki ga zapravlja, si je prislužila z lastnim delom tekom svojega življenja. Zakaj torej menite, da imate vi večjo pravico do njega? Odločitev je vsekakor njena. Samo pomislite, morda stvari, ki jih kupuje partnerju, niso zgolj zanj, kot jih vidite vi, ampak zanju oba in skupaj uživata v njih. Pravite, da sta drug z drugim srečna. Ali ni to v tako visoki starosti vredno največ?

Razumem sicer vašo skrb, da zapravlja denar, ki sta ga ustvarila skupaj z vašim očetom, a če je po njegovi smrti njegov del pripadel njej, ima za to vse pravice. Bi vam pa svetovala, da se na prijazen način pogovorite z mamo, če menite, da jo novi partner izkorišča oziroma je z njo samo zato, ker ga finančno podpira. A ne pozabite, več boste dosegli z mirnim in nežnim dialogom kot obtožbami. Srečno!