Kako se počutite v svoji koži?

V svoji koži se zaenkrat počutim odlično, hvala. 

Pogosto se šalim, da imam dva celodnevna osebna trenerja, sinova, ki imata ogromno energije in mi ne prizanašata z akcijo. Tako sem zlahka ves dan v gibanju. 

Kakšen je vaš recept za zdravo življenje?


Žal ne poznam bližnjic, čudežnih skrivnosti, le doslednost in disciplino pri zdravem in aktivnem načinu življenja. Že približno dvajset let nisem na nobeni dieti, uživam raznovrstno zdravo hrano, po možnosti sezonsko in domačo. Jem tako rekoč vse, sem pa pozorna, kako hrano razporejam čez dan. Jem vsaki dve uri in pol, pri čemer upoštevam stari rek, ki gre takole: Zajtrkuj kot kralj, kosi kot kmet in večerjaj kot berač. Med obroki si pripravim sadne, zelenjavne ali mlečne malice. Po potrebi uživam prehranska dopolnila. Obenem redno po malem pijem tekočino, ker vem, kako pomembno je biti hidriran. Ker sem tudi jaz sladkosneda, si privoščim sladke dobrote, vendar v dopoldanskih urah, da lahko telo kalorije čez dan pokuri. Poskušam ne pretiravati z ničimer in to je to. 

Na katero telesno dejavnost prisegate v hladnejši sezoni – torej da vas krepi in ste bolj imuni pred nadležnim kihanjem, smrkanjem in kašljanjem?

Moja osnovna skrb za gibanje temelji na tem, kar lahko vsakdo počne. Gospodinjim, igram se s sinovoma, hodim na redne vsakodnevne sprehode z beaglom Donom, uživam v delu v hiši in okrog nje, denimo v presajanju lončnic, urejanju terase ... Pogosto se šalim, da imam dva celodnevna osebna trenerja, sinova, ki imata ogromno energije in mi ne prizanašata z akcijo. Tako sem zlahka ves dan v gibanju. V zadnjem času, če se le da, vsak dan doma še dodatno potelovadim – naredim vaje za križni del hrbtenice in v slabem vremenu vozim sobno kolo: vsaj trikrat na teden najmanj pol ure. 

K rednemu gibanju jo spodbuja tudi beagle Don. Foto: osebni arhiv

Ko gre za hrano, bolje rečeno zvrhane količine dobrot med prazniki, ima vsak kakšno »zvijačo«, kako biti po praznikih spet čim bolj fit. Kakšna je vaša?

Če se nabere kakšen kilogram preveč, kar se rado zgodi po praznikih, zmanjšam porcije hrane po tretji popoldne, se odrečem sladkarijam, zvečer ne uživam ogljikovih hidratov in povečam športno aktivnost.

Imate morda med zakladnico maminih ali babičinih receptov kakšnega iz domačih zdravilnih učinkovin, po katerem posežete za prvo pomoč in je blagodejen, ko se vas začne lotevati prehlad, čutite ščemenje v nosu ali pokašljujete?

Grgram žajbljev čaj ali si pripravim žajbljevo mleko z medom. Naredim tako: segrejem mleko, vanj namočim posušen žajbelj – podobno kot za čaj – in ga po približno desetih minutah precedim. Žajbljevemu mleku dodam med in še toplega spijem.