Pokažite možu, da obstajajo rešitve za njegovo težavo

Če vaš mož težko govori o svojih čustvih, če ga drugi dojemajo kot razumskega človeka, če ga nelogične reakcije ljudi zmedejo, če trpi zaradi občasnih težav, kot so bolečine, utripanje srca in podobno, potem najverjetneje trpi zaradi alexithymije – težav pri identificiranju in izražanju čustev. Eden od pomembnejših vzrokov pri nastanku te motnje je vsekakor neustrezen odnos matere do otroka. Mati, ki ni sposobna čustvenega odnosa, pogosto povzroči, da otrok ne zmore ločevati in izražati svojih čustev. Odnos očeta do otroka naj bi igral manj pomembno vlogo.

Posledice neustreznega, hladnega odnosa matere v otroštvu so opazne tudi v odrasli dobi. Nesposobnost prepoznavanja in izražanja čustev je resna in stalna motnja med nami. Naša družba je sicer še naklonjena razumskemu in nečustvenemu vedenju, vendar ima to svojo ceno. V šoli so otroci, ki ne izražajo čustev, lahko zelo uspešni in tudi priljubljeni. Vendar pa se človek, ki ne najde čustvenega stika z okolico, prej ali slej izčrpa. To se lahko kaže v vzkipljivem vedenju, vznemirjenosti, slabem spanju, motnjah apetita, napetosti. Tudi umik in nedejavnost sta lahko posledici. Skratka, življenje takega človeka je manj kakovostno.

Seveda lahko pomagate svojemu možu. Veliko bi mu pomagali, če bi mu lahko dopovedali, da se njegovo težavo da zmanjšati ali celo odpraviti, kakovost njegovega dela in življenja pa bo postala neprecenljivo boljša. Mogoče bi mu za začetek priporočili kakšno knjigo, ki govori o čustvih. Lahko bi si pisal tudi dnevnik o njih. Ne morem pa mimo priporočila za psihoterapijo. Veliko je že zelo dobro usposobljenih psihologov, ki bodo lahko pomagali z individualno ali skupinsko psihoterapijo. Od njih lahko tudi pričakujete, da ga bodo napotili k psihiatru, če bi ugotovili, da je motnja take narave. Trud, ki ga bosta oba vložila v spremembo pri možu, se vama bo gotovo bogato obrestoval pozneje v življenju.