Samo s tabletami problemov ne boste rešili

Pozdravljeni,

glede na vaše pismo sklepam, da ste imeli težko otroštvo in da kot otrok niste bili slišani. Starši očitno za vaše težave, doživljanje, tegobe, niso imeli posluha. Otrok se v takšnem vzdušju skuša prilagoditi družinski situaciji in ko odraste, dostikrat zbeži od doma s prvim partnerjem, ki mu nakloni malo pozornosti. Hitro pa razkrije, da je bil to le obupen krik po sprejetju, da je takšna zveza v bistvu nadaljevanje patologije in težave se v resnici še stopnjujejo.

Ne vem, kaj je bil pravi vzrok vaših dveh hospitalizacij (verjetno v psihiatrični bolnišnici) in kakšna je vaša uradna diagnoza. Predpostavljam, da gre za depresivno in anksiozno motnjo. Antidepresivi so lahko bergla za določen čas (zakaj jemljete antipsihotike, ne vem).

Kot opisujete, se težave pojavljajo tudi v vašem zakonu in dobro bi bilo, da poiščete pomoč psihoterapevta (morda skupaj z možem, da rešita tudi vajino zvezo), da predelate vse vaše rane, ki krvavijo že iz otroštva naprej. Samo s tabletami problemov ne boste rešili.

Upam, da vas ima mož še toliko rad, da vam je pripravljen stati ob strani in vam pomagati na poti reševanja osebnih težav. Seveda psihoterapija pomeni tudi odpiranje teh ran in je mnogokrat boleč proces. Mnogi se bolečin ustrašijo in se rajši opremijo z vsemi mogočimi obrambnimi mehanizmi, da ni potrebno nič spremeniti. Na dolgi rok takšno vedenje vodi v katastrofo – mnogokrat v osebni zlom in tudi razpad partnerske zveze.

Želim vam, da bi zmogli toliko moči in se boste podali na težko, vendar odrešujočo pot ozaveščanja in potrebnih sprememb v vašem življenju.