Čustva so pomembna energija, čuvajte se

Draga ga. Maša, 

delo, kot ga opisujete, sodi pod t.i. »čustveno delo«. To so poklici, kjer se od delavcev zahteva maksimalen čustveni angažma in razdajanje. Vsem ljudem, ki delajo na področju storitev, kot so velnes in nega telesa ter duha, pripada ta kategorija čustvenega dela, ki se pa resda pogosto razume samoumevno, kar pišete sami. Seveda sem sodi še cel kup drugih poklicev, povezanih s strežbo in poklicanosti v delo, kjer se z ljudmi dela bolj poglobljeno. Poklic medicinskih sester ter bolničarjev prav tako sodi pod takšno kategorijo, kjer se prek mostu empatije in sočutja pogostokrat zgodijo številni premiki v zdravljenju težkih bolezni, kar priča o tem, da čustvena energija ustvarja svetove in je precej bolj pomembna, kot so nekateri pripravljeni priznati.

Za vas je v prvi vrsti ključnega pomena to, da pri sebi razčistite, da je prav, da ste za svoje delo plačani. Tudi kruh kupimo vsak dan, pa vam trgovec ne daje popusta. Če pa nekateri mislijo, da z denarjem kupijo vas v celoti, je to znak, da z njimi prekinete sodelovanje oz. poslovni odnos. Drugič, samozavest in samopodoba pomenita drug korak na poti avtonomnega pozicioniranja na trgu: veste, da od sebe daste veliko in še več. In če vas zavist vaših strank, ki »pri vas puščajo denar« moti, vzpostavite pogoje in postavite jasno mejo. Na primer z drugačnim pristopom na recepciji, jasnimi opisi cen in storitev ter osebnim pristopom, ki naj bo profesionalen. 

Resda so kozmetične storitve od nekdaj prostori, kjer si stranke rade olajšajo dušo in se z osebjem zbližajo; pogosto so jim saloni pribežališče, poleg vadb joge in podobnega, da se sprostijo, nadihajo in si napolnijo baterije. In tu je ključen prostor v vaši duši in srcu, kamor odlagajo lastna bremena. Morda v tej točki naredite premik in kljub vsemu ohranite profesionalni nivo, da stranke zbližanja med vami ne razumejo kot možnosti, kjer si lahko dovolijo vse. Da neprestano  zahtevajo dodatne popuste in ugodnosti. 

Obenem pa je dobro, da prepoznamo zakon vsake rasti: ko greste na podlagi lastnega truda in odrekanj naprej, vas bo že nekdo skušal vsaj malo zaustaviti. Kot pišete, so to vaše stranke, ki so pri vas sicer rade, a bi z veseljem žele vaše rezultate. Seveda bi marsikdo rad žel rezultate dela drugih ljudi, a njih trpljenja, vložkov in odrekanj seveda ne bi vzeli v zakup. Na poti rasti vas lahko subtilno zaustavlja tudi družina, z opazkami in drugačnimi subtilnimi načini provociranja ali vzbujanja krivde, s ciljem zaustavitve procesa rasti. Zdi se, da vas življenje skuša naučiti nekaj najpomembnejšega: da verjamete v svojo vizijo. V lastno pravico do rasti. Kreacije. In uživanja v sadovih lastnega dela. 

Z ljudmi, ki vas v vašem poslanstvu podpirajo, poglobite odnos. Ker vsaka dobra stvar zahteva čas in potrpežljivost, se naučite veščine notranjega zrenja, ki se rodi kot posledica izurjene pozornosti: opazujte in se odločajte sproti. Kar se tiče plačevanja storitev in denarnega toka v vaših salonih, ne skrbite preveč. Dobro delo daje vnovično delo. Četudi vas na poti tako ali drugače skušajo prizadeti, potujte naprej. »Psi lajajo in karavana gre dalje«, zato res nima smisla, da se zaustavljate pri takšnih provokacijah. Rekla bi še, da pazite na svojo srčno in čustveno energijo; počasi se odpirajte, a ne pokažite vsega naenkrat. Ker tisti, ki so zares lačni ljubečih odnosov, rabijo ogromno čustvene energije in so lahko v iskanju le te nenasitno brezkompromisni. Srečno!