V lesene kravate, ki jih predstavlja pod blagovno znamko Swogar, je ujeta mojstrovina narave, saj že same po sebi rišejo čudovite vzorce in ustvarjajo harmonične linije. Leta življenja ob gozdu in povezovanje z naravo so največji učitelj in navdih izvirnega sogovornika.

Kaj vam pomeni narava, kaj vam daje?

Vsekakor je zelo pomemben del mojega življenja. Če ji znaš dobro prisluhniti in jo opazovati, ti lahko da mnogo tega, kar smo morda ljudje že pozabili. Ko potrebujem navdih za delo, se s kolesom odpravim na Pohorje, v gozdove. Uživam, ko se vozim po prašnih cestah in je okoli mene le zvok šelestenja listja in praskanja koles. Največje ideje vedno prihajajo tam, ko se umirim, ko sem sam s seboj. Če obisk Pohorja časovno ne uspe, pa mi ni treba oditi prav daleč, kajti živim v vasici, obdani z gozdom in majhnim ribnikom, dejansko je vse skupaj že skoraj preveč idilično, da bi bilo res. Pa vendar, kot velik ljubitelj živali se skoraj vsako jutro sprehodim s psom skozi gozd, jaz nabirat energijo za dan, on pa, da malo preveri večerni promet živali. (smeh) 

Kakšen odnos pa imate do lesa in kako vas neko drevo navdihne za leseno kravato?

Do lesa imam zelo spoštljiv odnos, saj se zavedam, da je drevo moralo rasti desetletja, da lahko v rokah držim kos, iz katerega bo nekoč nastala recimo kravata. Če le gre, zato najprej poskušam poiskati takšen kos lesa, ki bi ga morda mizarji zavrgli, največkrat zaradi premajhnih dimenzij. To bi pomenilo, da bi šel v predelavo ali celo na kurišče. Zavedam se, da mu bom z delom, ki ga bom vložil vanj, ponovno vdihnil življenje in mu dal nov pomen. 

Kravato lahko s preprostim posegom nosite na eni ali drugi strani. Ravno zato uporabimo popolnoma različno teksturo istega lesa na vsaki strani posebej. Pa še na to ne gre pozabiti, da je lahko na eni strani temnejši les, na drugi pa svetlejši, kar nam da več svobode tudi pri tem, kakšno srajco skupaj z obleko bomo uporabili. 

Večino dela opravite ročno, koliko časa potrebujete za izdelavo lesene kravate?

Čeprav vsak les v večini primerov dobim kot surovec, torej v obliki plohov ali desk, ga seveda obdelamo strojno, da dobim želene mere. Nato, razen razreza, da dobimo posamezne modele kravat, vse poteka ročno. Strojev, ki bi lahko obdelali kravato, dejansko ni. Treba je bilo narediti nekaj pripomočkov, s katerimi si pomagamo pri sestavi, obdelavi ter končnem videzu in otipu lesenih kravat. Izdelave pa se lotimo, ko dobimo naročilo, kajti šele takrat se lahko bolje poistovetiš z izdelkom, saj veš, da delaš za znanega kupca, s tem pa povečaš tudi kakovost končnega izdelka. Od naročila potrebujemo od tri do pet dni. 

Ali sledite tudi trendom, kakšna je paleta kombinacij vaših modelov?

Zaradi inovativnega načina sestave kravate smo si lahko privoščili tudi to, da lahko ponudimo najširšo paleto modelov. V prihodnosti jo bomo še širili, obenem pa dodali tudi kakšne lesene kravate s posebno zgodbo. Enaindvajset modelov imamo združenih v dve kolekciji, Classic in Trendy. Pri prvi morda govorimo o bolj klasični uporabnosti, kolekcija Trendy pa je mnogo bolj iskriva, predvsem zaradi zanimivih oblik v povezavi z barvnimi vzorci. Vsaka kravata je unikatna, saj enakih vzorcev v lesu ni. Na dejstvo, da je osnovni material pri kravatah les, tudi ne gre pozabiti, ko govorimo o njeni uporabnosti, gibljivosti in ne nazadnje negi. Vsaka kravata se zaradi različnih vzorcev odziva drugače, nekatere so gibljive kot klasične, spet druge malo manj, vendar se prav vsaka čudovito poda ob telesu in poskrbi za čisto poseben naravni slog oblačenja, s katerim poudariš svoja oblačila, obenem pa pokažeš, da si ljubitelj vsega, kar je povezano z naravo. 

Kaj še naredi kravate Swogar posebne?

V prvi vrsti to, da je izdelek, ki smo ga navajeni iz popolnoma drugačnega materiala, iz lesa. Potem je tu paleta različnih modelov, barvnih vzorcev blaga, drznosti oblik in kombinacij. Zelo zanimivo je tudi, da kravato lahko s preprostim posegom nosite na eni ali drugi strani. Ravno zato uporabimo popolnoma različno teksturo istega lesa na vsaki strani posebej. Pa še na to ne gre pozabiti, da je lahko na eni strani temnejši les, na drugi pa svetlejši, kar nam da več svobode tudi pri tem, kakšno srajco skupaj z obleko bomo uporabili. Rad bi omenil še, da damo zelo velik poudarek končni obdelavi, s tem da ima lesena kravata tisti čudoviti svileni otip. 

Polni ste energije, idej, izzivov ... Zaupajte, kam vas bo odneslo v prihodnje.

Še vedno imam velike težave s tem, da imam mnogo več idej, kot jih kasneje lahko izvedem. Srednji predal v svoji mizi imam že kar poln zamisli, ki čakajo, da jih kdo vzame v roke. In če se vrnem na začetek oziroma vaše vprašanje, kam me bo z vidika posla in ustvarjanja odneslo v prihodnje: začrtane poti nimam, moja edina smer v življenju je, da počenjam to, kar delam rad, in to delam kar najbolje.