Princ Charles je že od nekdaj zavezan k varovanju okolja, med odraščanjem je svoja sinova princa Williama in princa Harryja denimo vodil po naravi, kjer so skupaj pobirali smeti, zaveda pa se tudi, da je velika onesnaževalka modna industrija. Tako se že nekaj let trudi, da bi z različnimi akcijami obrnil kolesje britanske mode v bolj ekološko smer. Leta 2010 je ustanovil kampanjo za volno, ki se je trudila modnim ustvarjalcem in potrošnikom znova približati to naravno vlakno, z razvojem vedno bolj naprednih praks v tekstilni industriji pa je zdaj našel način, kako inovativno uporabiti plevel s svojih vrtov. 


Povezal se je z britanskim modnim dvojcem Vin Omi, ki je znan po svojih ekoloških in trajnostnih projektih, in oblikovalcema ponudil »letino« plevela s svojega podeželskega posestva Highgrove. Iz kopriv in drugih rastlin sta oblikovalca pridobila vlakna za lahkoten material, podoben kašmirju, in ga nato uporabila v novi kolekciji za pomlad/poletje 2020, ki sta jo predstavila ne tokratnem londonskem tednu mode. 


Sodelovanje med britanskim prestolonaslednikom in modnim dvojcem, znanim po provokativni modi, je mnoge, vključno z oblikovalcema, zelo presenetilo. »Smo punk znamka in večina naših strank so punkerji, veste, Marilyn Manson in podobni ljudje,« sta britanskim medijem povedala oblikovalca. Charles ju je k sodelovanju nagovoril v pismu, čeprav sta se bala, da bo njun modni videz preveč kaotičen za kraljevega potomca, pa so bile skrbi odveč. »Prince Charles je pravzaprav res zadovoljen s kolekcijo. Všeč mu je njena estetika in kako smo jo izpeljali,« sta še povedala Vin + Omi.

Modna revija dvojca se je odvila zadnji dan londonskega tedna mode, v torek in tako s pomembnim sporočilom trajnosti zaključila jesensko poglavje. V imenu Charlesovega posestva Highgrove se je dogodka udeležila njegova glavna vrtnarka Debs Goodenough, za katero je bila to prva modna izkušnja. »Res je lepo videti, kako so uporabili naše rastline,« je navdušena dejala in dodala: »Njegova kraljeva visokost je zelo zavezan k recikliranju in prepričana sem, da je bil navdušen nad rezultatom.« 

Modna kolekcija pomlad/poletje 2020 dvojca Vin + Omi Foto: AFP