Stročji fižol vsebuje veliko hranilnih snovi, folne kisline, vitamina C, kalija, magnezija in balastne snovi, ki pospešujejo prebavo, nižajo raven holesterola, delujejo protivnetno ter ščitijo pred nastankom rakavih celic. Porcija zadostuje za dnevno potrebo po vitaminu C, 100 g te zelenjave pa ima zgolj 35 kalorij. 

Stročji fižol ima tudi nekaj presenetljivih učinkov na telo, odpravlja denimo utrujenost, razdražljivost in nemir, ki so posledica pomanjkljive preskrbe telesa z visokovrednimi beljakovinami, ki jih telo zlahka izkoristi. V stročjem fižolu so tovrstne beljakovine v izobilju, zato deluje izrazito poživljajoče. 

Stročji fižol ni zahteven za vzgojo na domačem vrtu, bogato obrodi, le oporo mu ponudite. Foto: barmalini/Shutterstock

Slovenci smo veliki ljubitelji stročjega fižola, kako ne bi bili, ko pa je tako zelo okusen. Na mizi se znajde kot priloga, odlično pa se obnese tudi kot glavna, samostojna jed. Če vam raste na vrtu, ga trgajte sproti in jejte svežega, saj takšnega hitreje skuhamo, pa še največ dragocenih hranil ima (čeprav ne velja za občutljivo zelenjavo in razmeroma dolgo ohrani zdravilne učinkovine). Če vrta nimate in stročji fižol kupujete, pa se prej prepričajte, da je čim bolj svež. To storite tako, da poskusite prelomiti en strok. Če se samo upogne, ni več svež. 

Stročji fižol pred kuhanjem očistimo, in sicer tako, da odstranimo samo ostanke pecljev, ne pa tudi vršičkov na nasprotni strani. Kuhamo ga na sopari ali v vodi, vendar ne več kot dobrih deset minut. Najbolj priljubljen je zabeljen ali v solati, lahko pa poskusite tudi bolj eksotični recept, ki vam ga razkrivamo spodaj. 

Stročji fižol v solati 

Foto: HandmadePictures/Shutterstock

Za 4 osebepotrebujemo: 

  • 400 g stročjega fižola 
  • 50 g čebule 
  • 2 stroka česna 
  • 1 dcl vinskega kisa 
  • 0,5 dcl bučnega olja 
  • sol in poper 

Stročji fižol očistimo in prerežemo na pol. V vodi ga kuhamo približno 30 minut, proti koncu ga solimo. Ko je kuhan, ga odcedimo in ohladimo. 

Čebulo narežemo na lističe, česen grobo nasekljamo in dodamo k ohlajenemu fižolu. Vse skupaj prelijemo s kisom in oljem, solimo, popramo in rahlo premešamo. Pustimo nekaj časa stati, da se marinira. 

(Vir: Kuharica za mlade, Milena Suwa Stanojević in Uroš Flis, Cankarjeva založba) 

Zabeljen stročji fižol 

Foto: Elena Veselova/Shutterstock

Potrebujemo: 

  • 1 kg stročjega fižola 
  • sol 
  • 10 dag masti ali zaseke 
  • čebula 
  • peteršilj 
  • žlica kisa 

Odcejen stročji fižol, ki smo ga skuhali v slani vodi, stresemo na segreto mast ali zaseko, na kateri smo prepražili sesekljano čebulo in sesekljan peteršilj. Vse skupaj še malo popražimo in postrežemo še vroče. Okisamo po okusu. Poleg zabeljenega fižola lahko ponudimo kislo zelje ali repo. 

(Vir: Nostalgična kuharica, Cankarjeva založba) 

Stročji fižol s kokosom 

Foto: Polina Boytsova/Shutterstock

Potrebujemo: 

  • 3 pesti mladega stročjega fižola 
  • 2 žlici kokosove moke 
  • 2 žlici sojine smetane 
  • sol 

Stročji fižol na drobno narežemo. Soparimo ga do mehkega. Primešamo mu preostale sestavine in jed posolimo. Lahko jo ponudimo kot samostojen topel obrok, ki sledi zelenjavni juhi, ali pa ga ohlajenega prihranimo za dopoldansko ali popoldansko malico. 

(Vir: Življenje brez glutena, Suzana Kranjec, založnik Parnas)