Navadni rožmarin je zimzelena grmičasta rastlina, ki v višino zraste največ dva metra. Njegovo latinsko ime je Rosmarinus officinalis. Ima podolgovate liste, ki so usnjati in rahlo posuti z dlačicami. Cvetovi so običajno bledo modre barve. Lahko so tudi nežno vijolični ali rožnati, včasih pa tudi skoraj beli. Rožmarin cveti od marca do junija. Ima močen vonj in vsebuje 1,5 do 2,5 odstotka eteričnega olja. Prvotno je uspeval v Sredozemlju, nato pa se je razširil tudi na druga območja. Najbolj mu ustrezajo skalnate lege. Za optimalno rast potrebuje veliko sončnega sevanja in toplote. Razmnožuje se s podtaknjenci. 


Rožmarin so uporabljali že stari Grki in Rimljani. Služil jim je kot zdravilna rastlina in začimba. V srednjem veku so uporabljali predvsem eterično olje rožmarina; prav tako v zdravilne namene. V 16. stoletju so iz rožmarinovih listov izdelali tudi prvi destiliran parfum. V našem okolju so rožmarin najprej uporabljali kot zdravilno rastlino in kadilo. Kasneje so ugotovili, da se dobro obnese tudi kot začimba. Uporabni so tako sveži kot posušeni listi, ki se dobro podajo k paradižnikovim jedem, h gobam, jajčevcem, bučkam in mesnim jedem. 

Izboljša prekrvavitev, zdravi glavobol in pomirja živce

Rožmarin ima številne zdravilne učinke. Izkazalo se je, da je učinkovit pri blaženju (menstrualnih) krčev, spodbujanju apetita in izboljšanju prekrvavitve. Uporablja se ga pri pomirjanju živcev, ob njegovi redni uporabi lahko pride do izboljšanja spomina. Pomaga tudi ljudem z nizkim krvnim tlakom. Uživajo ga tisti, ki imajo težave z mrzlimi rokami in nogami. 


Ta zdravilna rastlina predstavlja tudi podporo pri boljšem delovanju jeter, želodca in črevesja. Prav tako si lahko z njim pomagajo tisti, ki se soočajo z blažjimi prebavnimi krči, glavoboli ali z razbijanjem srca. Pomaga pri revmatičnih obolenjih in kašlju. Rožmarin je učinkovit pri celjenju ran in zdravljenju ustnih vnetij. Prav tako naj bi vplival na izboljšanje vida, pomagal naj bi pri hitrejšem zdravljenju kožnih bolezni. Lajšal naj bi simptome, ki se pojavijo ob gripi in prehladu, hkrati pa naj bi pomagal tudi pri blaženju depresije.

Če rožmarin uporabljamo za blaženje prebavnih težav, naj bi pomagalo pitje zdravilnega čaja, ki ga pripravimo iz te aromatične rastline. Za pripravo ene skodelice čaja uporabimo eno čajno žličko rožmarinovih listov, ki jo prelijemo z dvema decilitroma vrele vode. Počakamo 15 minut, nato pa mešanico precedimo. Največji učinek naj bi dosegli, če tako pripravljen čaj uživamo dvakrat do trikrat na dan.

Tatjana Baibakova/Shutterstock

Rožmarinova kopel za lajšanje bolečin v mišicah in sklepih


Če si nameravamo z rožmarinom lajšati bolečine v mišicah in sklepih ali pa bi radi poskrbeli za boljšo prekrvavitev, naj bi težave reševali z rožmarinovo kopeljo. To pripravimo tako, da 50 gramov rožmarinovih listov prelijemo z enim litrom vode. Vse skupaj premešamo, počakamo, da zavre, in pustimo še nekaj časa na ognju. Po 15 do 30 minutah, ko se tekočina nekoliko ohladi, jo zlijemo v kopel in se vanjo v celoti potopimo ali pa v tako pripravljeni kopeli namakamo samo tisti del telesa, za katerega je predvideno tovrstno zdravljenje. Priporočljiva temperatura vode je med 35 in 38 stopinj Celzija. Za optimalen učinek naj bi si tako kopel pripravili dvakrat na teden.

Pri uporabi rožmarina v zdravstvene namene pa velja določena mera previdnosti. Ta lahko namreč povzroči preobčutljivostne reakcije na koži in dihalih. Prav tako naj ga ne bi uporabljali otroci, mlajši od 12 let, saj še ni izvedenih dovolj študij, ki bi dokazovale njegovo varnost v tem obdobju. Poleg tega previdnost pri uporabi velja tudi za nosečnice in mame, ki dojijo.