1 Ne pozabimo na zajtrk

Da moramo dan začeti z zajtrkom, vemo, a ne pozabimo, da je pomembno tudi, kaj zjutraj jemo. Sladkani predelani kosmiči niso dobra izbira, saj smo po takšnem zajtrku hitro lačni pa tudi bore malo zdravega vnesemo v svoje telo. Zamenjamo jih z ovsenimi kosmiči s sadjem ali kuhano kvinojo, ki jo lahko prav tako obogatimo s sadjem ali medom. Tudi kos rženega kruha z avokadom bo dobra popotnica za skok v nov dan.

2 Pazimo na prehranske izbire

Včasih se je med delovnikom najlažje sprehoditi do avtomata s hitro hrano ali pa naročiti dostavo hrane. A takšni grehi imajo svojo ceno, zato se jim poskušajmo izogniti. Če se dostavi hrane ne moremo izogniti, poskušajmo izbrati zdrav, nepredelan obrok. Solata z avokadom in orehi, skleda z rižem ali kuskusom, tudi to je na voljo, poiščimo takšne hitre rešitve namesto pice ali hamburgerja. 

Foto: Andrii Zastrozhnov/Shutterstock

3 Načrtujmo obroke

Če se želimo prehranjevati zdravo, je nekaj načrtovanja nujnega. Zdravo prehrano vključimo v nakupovalne sezname, v trgovino pojdimo siti, da nas ne premaga skušnjava, načrtujmo pa tudi obroke. Če vemo, da bomo v službi lačni, lahko marsikaj pripravimo že prejšnji dan, narezana zelenjava ali kruhek z lososom, to lahko poteši lakoto med delovnikom in lažje bomo zdržali dan brez skokov do avtomata s čokoladicami. Če delamo od doma, pa je načrtovanje obrokov še lažje, vzemimo si čas za pripravo kosila in malice.

4 Hoja, hoja in še enkrat hoja

Tek, pohodništvo, vadba v fitnesu ... Vse to so odlične oblike gibanja, a ne pozabimo na najpreprostejšo in najcenejšo obliko vadbe, hojo. Pot v službo ali iz službe lahko opravimo tudi peš, popoldanski klepet s prijateljico pa naj poteka med hojo po najbližji sprehajalni poti. Če začnemo rekreacijo po nekaj letih, lahko prav s hojo najbolj varno spet pridobivamo telesno kondicijo. 

Foto: Brocreative/Shutterstock

5 Postavimo si jasne cilje

Prvi september, prvi januar, to so datumi, ko se radi zavežemo, da bomo odslej res živeli bolj zdravo. A navdušenju lahko sledi tudi to, da (spet) vržemo puško v koruzo. Če želimo, da tokrat ne bo tako, je ključno, da si postavimo dosegljive cilje. Koliko korakov opravimo na dan ali teden, merijo aplikacije na telefonu, uporabimo jih in poskušajmo doseči svoje cilje. Tudi pri številki na tehtnici si zastavimo cilj, a bodimo realni. Raje počasi in zdravo kot zaletavo in nezdravo.