Magnezij je eden najpomembnejših mineralov, ki jih naše telo potrebuje za usklajeno delovanje, a danes naj bi ga primanjkovalo kar 70 odstotkom ljudi. Preberite, katere težave povzroča njegovo pomanjkanje in kje ga najdemo.  


1 Fibromialgija 

Fibromialgija je bolezen današnjega časa, pri kateri se bolečina seli po vsem telesu. Zdravljenje je zelo zahtevno, zato je pomembno, da storimo sami največ, kolikor vemo in znamo. Na kliniki Mayo so naredili študijo in vanjo vključili 24 žensk s fibromialgijo. Na boleče dele telesa so jim razpršili transdermalno raztopino magnezijevega klorida. Ugotovili so, da se je večini počutje znatno izboljšalo po dveh do štirih tednih zdravljenja; magnezijevo razpršilo naj bi zaviralo živčne receptorje, ki so povezani s sprožilnimi točkami bolečine. 

2 Migrene in tenzijski glavoboli 

Številnim ljudem, ki trpijo za migrenami, bržčas primanjkuje magnezija. Raziskave kažejo, da lahko prehranski dodatek s 400 mg tega minerala močno zmanjša pogostost migren in njihovo bolečino. Pri ljudeh, ki se spopadajo s tenzijskimi glavoboli, pa lahko pomaga blažiti bolečine v mišicah, najpogosteje vratnih. 

Magnezij se nahaja v številnih živilih, zato je izbira res velika. Foto: Cegli/Shutterstock 


3 Težave s kožo

V študijo je bilo zajetih več kot 3000 žensk v menopavzi s kožnimi težavami, kot so ekcemi, luskavica, akne. Povečali so jim vnos magnezija in ugotovili, kako odlično je zmanjševal vnetja v telesu in umirjal kožo. Potem so jim pripravili še kopeli z njim, kar je sicer že znana starodavna učinkovita terapija, ki blaži vnetja kože. Rezultati so bili odlični. Magnezij pa tudi pomaga uravnavati raven vitamina D, ki je prav tako ključen za zdravje kože. 

4 Strast po čokoladi 

Čokolada ima visoko vsebnost magnezija in prav zato ženskam pred menstruacijo tako zelo prija. Naj bo temna, vsaj s 60 odstotki kakavovih delcev, kajti ublaži bolečino pri menstrualnih krčih, prav tako pa tudi težave pri PMS in menopavzi. Brez slabe vesti si vzemite košček ali dva. 


5 Kje še najdemo magnezij?  

Magnezij je izjemno pomemben mineral, ki po mnenju strokovnjakov igra ključno vlogo pri 300 biokemičnih procesih v telesu. Večino lahko pridobimo z izborom pravilne hrane. Izstopajo bučna semena, indijski oreški, mandlji, divji riž (vsebuje desetkrat več magnezija kot navadni beli riž) in zelje; pri hrani živalskega izvora pa svinjsko, piščančje meso in govedina ter jajca. Velja opozorilo, da imajo nekatere stročnice in oreški tudi do desetkrat višjo vsebnost magnezija kot meso.