Približno sto gramov ribeza kar dvakratno zadovolji dnevno potrebo po vitaminu C. Vsebuje tudi mangan, ki dobro vpliva na vezivno tkivo, kalcij, ki je pomemben za kosti, in pektin, dietno vlaknino, ki pospešuje prebavo in znižuje holesterol. Vitamini skupine B poskrbijo za lepe lase in dobre živce, magnezij pa krepi krvni obtok. Poleg tega ribez pospešuje izločanje seča, izboljšuje počutje in blaži bolečine. Si lahko želimo še več? V Franciji so ga pripravljali kraljevsko 

Rdeče jagodičevje je znano predvsem v srednji in severni Evropi, ampak šele od 15. stoletja, ko so odkrili zdravilne učinke rastline. V Angliji in Franciji so ribez začeli uporabljati šele med vladavino Elizabete I. Francozi so ga pripravljali povsem nepredstavljivo, za en vrhunski žele so morali s pomočjo peresnih tulcev iz vsake majhne rdeče jagode odstraniti do sto semen.

Danes ga pogosto gojijo, nekatere rastline pa so ušle iz vrtov in rastejo prosto v divjini. Uspeva celo v Aziji. Najbolj mu ustrezata polsenčna lega in vlažna poletna vročina. Doma ga lahko posadimo v senco dreves ali na severno stran stavb. 

Foto: Swetlana Wall/Shutterstock

V sorodu je s črnim  

Poleg rdečega ribeza spada v družino kosmuljevk še veliko drugih vrst, med drugim črni ribez in kosmulja. Grm je zelen le poleti, saj pozimi izgubi liste. Zraste lahko do meter in pol visoko. Aprila in maja požene neizrazite zelene cvetove, junija in julija pa se bohoti s sočnimi rdečimi jagodami, združenimi v majhne grozde. Jagode imajo premer približno pet milimetrov in vsebujejo od dvajset do sto drobnih semen.

Rdeči ribez je bolj kisel od črnega, ki ima poseben, intenziven vonj in okus; dober je predvsem za marmelade in kuhane jedi. Skandinavci uporabljajo različne vrste zlasti za sadne juhe in poletne pudinge, Nemci ga radi kombinirajo s pecivom in tortami. Zelo dobre so pite, nekoliko bolj eksotične pa omake. Angleži delajo iz njega vino, svetovno slavo pa žanje ribezov francoski liker Cassis. Zdravilne lastnosti ribeza

V ljudski medicini je znan predvsem kot diuretik. Ugodno vpliva na prebavo, povečuje apetit in čisti kri. Prav tako pospešuje znojenje in celo znižuje povišano telesno temperaturo. Vsaka ribezova jagoda je neprecenljiv vir vitamina C, vsebuje pa tudi druge vitamine in tako krepi imunski sistem. Ribez naj bi učinkovito blažil menstrualne krče in pomagal pri zaprtju.

Vitamin C je zelo pomemben, zlasti ko na vsakem koraku razsajajo virusi in bakterije. Pomaga nam pri krepitvi imunskega sistema. Seveda sam vitamin C še ni dovolj, je pa veliko. Uporabljamo ga lahko za številne zdrave jedi.

Iz posušenih listov rdečega ribeza pripravimo čaj, ki naj bi lajšal revmatične težave, infekcije v ustih, lahko pa ga uporabljamo tudi kot obkladek, ki pomaga pri hitrejšem celjenju ran. Sok so poznali že v ljudskem zdravilstvu, predvsem pri težavah z želodcem in za krepljenje dlesni. Sveže jagode ali sveži sok ne gasi samo žeje, ampak tudi hitro odpravi neprijetne nevšečnosti zaradi bolečin in tiščanja v želodcu. 

Priljubljena specialiteta je ribezova marmelada Foto: Alena Brozova/Shutterstock

Uporaba in shranjevanje ribeza

Poletje je idealno za pripravo prvovrstnih jedi iz rdečega ali črnega ribeza. V tem letnem času si ga privoščimo predvsem svežega, ne pozabimo pa niti na ozimnico. Svežega lahko učinkovito vključite v pripravo sladic, osvežilnih sadnih solat, iz njega pripravite napitke, sijajno pa se poda tudi k belim vrstam mesa. Ljubitelji kislo-sladkega mu ponavadi dodajo žlico medu ali malce sladkorja. 

Pri nakupu bodite pozorni, da so sadeži bleščeči, lupinica pa čvrsta. Pazite, da niso spodnje plasti v košaricah že plesnive, saj je zelo hitro pokvarljiv. V hladilniku ga hranite le dan ali dva, če ga ne porabite, pa ga operite in zamrznite. Tako kot vsako jagodičevje ga torej ni dobro predolgo shranjevati, zato velja: prej ga pojemo, bolje je. Najbolje je, seveda če imamo možnost, da ga uživamo kar neposredno obranega z grma. Ni treba poudarjati, da ga moramo prej nujno oprati in mu odstraniti peclje. Če nočete vseh jagod pojesti svežih ali če jih želite uporabiti za kuho, marmelado, žele ali kaj podobnega, jih lahko brez slabe vesti zamrznete. Ko jih naslednjič uporabite, jih ne odtajajte do konca, saj boste tako ohranili značilno kiselkasto-grenko aromo.

Recept za ribezovo vino 

Sladokusci prisegajo na zelo okusno ribezovo vino. Priprava je povsem preprosta. 

Foto: Wiktory/Shutterstock

Največkrat uporabljamo rdečo sorto ribeza, ki ga še svežega stisnemo, da dobimo približno liter kislega rdečega soka. Dodamo še dva litra vode in kilogram sladkorja. Mešanico nato postavimo v hladen in temen prostor in pustimo, da zavre. Odlično se bo prilegla k nedeljskemu kosilu.