Črni bezeg (Sambucus nigra), ki je dobil ime po kroglastih črno modrih jagodah, s pomočjo katerih so nekoč barvali tkanine in usnje, velja za eno izmed najbolj priljubljenih divjih, v naravi rastočih rastlin. Maja in junija cvetoči dišeči kremasto beli cvetovi napovedujejo poletje, njegovi temni plodovi pa jesen. 

Bezgove cvetove vedno nabiramo v suhem vremenu v dopoldanskih urah, ko je na njih največ cvetnega prahu. Nabiramo samo lepe in zdrave cvetne šopke, izogibamo pa se grmov, ki rastejo blizu cest. Foto: Tanja-v/Shutterstock

Običajno manj kot deset metrov visok grm oziroma že kar manjše drevo pogosto raste ob rekah, vrtovih, živih mejah in na obronkih gozdov. Bezeg je imel po arheoloških in antropoloških raziskavah v srcih ljudi posebno mesto že v prazgodovini. Verjeli so, da varuje hiše, ker v njegovih deblih prebivajo dobri duhovi. Dejstvo je, da popestri prehrano in pomaga ohranjati človekovo zdravje in privlačen videz. 


Čaj proti alergijam in virusom  

Zelo okusen čaj, ki ga pripravimo iz posušenih bezgovih cvetov, čisti kri in spodbuja potenje ter izločanje seča, zato ga je priporočljivo piti pri gripi in virozah, kašlju teh vnetih dihalnih poteh, saj tako hitreje in bolje okrevamo. Čaj moramo seveda zaužiti, ko je še vroč, da bo uničil kar največ virusov in bakterij. Tako zanesljivo krepimo imunski sistem ter obenem blažimo alergije, denimo seneni nahod. Ohlajeno tekočino lahko uporabimo v obliki obkladkov za pomiritev utrujenih oči. 

Okusni cvetovi lepšajo polt 

Uživanje pripravkov in jedi iz bezgovih cvetov, kot so sirup oziroma šabesa ter ocvrtki cvetov v testu za palačinke, prav tako pozitivno vpliva na naš največji in najbolj viden organ – kožo. Ta postane čistejša, bolj napeta in manj dovzetna za najrazličnejše izpuščaje, denimo akne in herpes. Nič nenavadnega, saj v bezgu najdemo popolno mešanico hranil od železa do vitaminov A, B in C. 

Uživanje bezgovih cvetov ima pozitivne učinke tudi na kožo. Foto: Angela Kotsell/Shutterstock

Kožo na obrazu in dekolteju lahko z bezgovimi cvetovi tudi očistimo, osvežimo in navlažimo. Učinkovita je maska, ki jo naredimo iz mešanice bio jogurta, svežih bezgovih cvetov, bio medu in nekaj kapljic bio limonovega soka. Nanesemo jo na kožo in pustimo delovati dobrih dvajset minut, nato speremo z mlačno vodo.